Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"kratko saopštenje"

Nakon snimke koja je šokirala bh. javnost, oglasili se iz vrtića: Tvrde da majka ne govori istinu

New Project (53)
FOTO: Screenshot /Instagram

Video koji je majka dječaka objavila na Instagramu izazvao je brojne reakcije, mahom osude i kritike na račun zaposlenih u vrtiću “Trnoružica” u Širokom Brijegu na čelu direktoricom vrtića

Snimak koji se jučer proširio na društvenim mrežama u BiH izazvao je žestoke reakcije javnosti u našoj zemlji.

Na snimci je prikazan dječak po imenu Jakov koji je, kako je njegova majka navela na društvenim mrežama, isključen iz proslave koja je organizovana u vrtiću “Trnoružica” u Širokom Brijegu. Dječak Jakov inače ima Downov sindrom.

Video koji je majka dječaka objavila na Instagramu izazvao je brojne reakcije, mahom osude i kritike na račun zaposlenih u vrtiću “Trnoružica” u Širokom Brijegu na čelu direktoricom vrtića.

“Dok su se drugari zabavljali, pjevali i plesali na priredbi, Jakov je ostavljen da sjedi na klupi. Jakov nije imao priliku učestvovati na priredbi. Jakovu je oduzeto pravo da bude dijete, da se igra, da se druži s vršnjacima iz vrtića. Na pitanje njegove majke zašto njeno dijete nije učestvovalo na priredbi i zašto je ostavljen na klupi da čeka dok se priredba završi, direktorica vrtića joj je odgovorila da ima još 10 vrtića te da može prepisati u drugi, ako joj se ne sviđa vrtić u koji ide njeno dijete. Strašno! Mnogo je Jakova, sigurno koji u vrtićima i školama dijele sudbinu ovog nedužnog dječaka. Veliki broj djece se ostavlja po strani, jer su različiti: po boji kože, po fizičkom izgledu, po sporijem rastu i razvoju… – nažalost ovo je surova realnost!”, napisala je majka dječaka Dragana Mandić.

Ona je na kraju dodalja i sljedeće:

“Mi idemo naravno, ali nećemo šutjeti i staviti sve pod tepih, to ne zaslužuje niko, a najmanje dijete od 5 godina. “Mnogo je problema koji nas okružuju, a na koji kao društvo šutimo i trpimo. Ne smijemo šutjeti, svako treba odgovarati za svoje postupke, ne možemo samo pričati o problemima, trebamo iste prijavljivati, pokušavati riješiti. Ovaj slučaj i svaki onaj u kojem se dijete zapostavlja namjerno, treba da bude prijavljen, nijedno dijete ne smije biti zapostavljeno, zlostavljano niti maltretirano!!!”, zaključila je Dragana Mandić.

Prije tog snimka i posta, objavila je šta je prethodilo obraćanju koje je izazvalo jake emocije u bh. javnosti i različite reakcije.

“Bozićna predstava, vrijeme blagostanja ljubavi i mira, Jakov i Rita će sudjelovat u bozićnoj predstavi, pripremaju se sedmicama prije. Tu sam i ja sa strane, gledam i čekam svoju djecu. Rita izlazi u grupi sa drugom djecom na pozornicu, Jakova drži teta sa strane i sjede na stolici. Sva druga djeca su na pozornici, obuveni spremljeni za nastup. Jakov sa strane na teti u papama. Znači neće mi nastupati, pitam tetu zašto Jakov nije na pozornici kaže bolje da nije tamo, smetati će im. U šoku uzimam Jakova sebi, on plače i pokazuje rukom da želi ići drugoj djeci, pustila sam ga da ide… Ostatak možete vidjet u videu.

Mene je doslovno duša zabolila, toliku tugu i ogorčenost nisam nikad osjetila. Bolilo me što moje djete koje želi bit sa svojim prijateljima, želi sudjelovati, želi se veseliti, nije mu dopušteno. Oduzeto mu je pravo da bude djete, da bude veseli dječak na božićnoj predstavi. Čemu? Zašto da ja sad šutim, zašto da pustim? Zašto im smeta djete koje će plesat? Ruši im ugled vrtića? ŠTA ŽELITE, SAVRŠENU SLIKU VRTIĆA SAVRŠENU BOŽIĆNU PREDSTAVU?

Da se razumijemo ja ne osuđujem tete ni u kojem slučaju, teta samo radi šta joj je rečeno. Jer znam da se sa Jakovom radilo i pripremalo za predstavu. Teta su divne nikad nismo imali problema sa njima. Na žalost, rade kako im se kaže!”

Sada su se oglasili iz vrtića, kratkim saopštenje, u kojem nisu dali nikakvo detaljno objašnjenje, osim tvrdnje da ono što je objavila majka dječaka nije istina.

Iz vrtića su poručili da se radi o neistinama i da je majka “netačno i neobjektivno” opisala događanja na božićnoj priredbi.

“Obraćamo vam se povodom neistinitih navoda gospođe Dragane Mandić koje je ista iznijela dana 21.12.2022. godine na društvenim mrežama, a koje neistinite navode su kasnije prenijeli pojedini internet portali. Potaknuti pisanjem gospođe Dragane Mandić, čije je dijete, kao dijete s poteškoćama u razvoju korisnik usluga Dječjeg vrtića “Trnoružica” u Širokom Brijegu, uposlenici vrtića odgovorno tvrde da je gospođa Dragana Mandić netačno i neobjektivno iznijela činjenice i opisala događanja na božićnoj priredbi u vrtiću koja se održala 20.12.2022. godine”, naveli su.

Kazali su još da su tokom priredbe učestvovala sva djeca svih grupa, među kojima su i ona sa poteškoćama u razvoju.

“Apsolutno su neistiniti navodi kako je dijete s poteškoćama bilo izdvojeno ili da mu nije bilo dopušteno učestvovati na priredbi. Izdvajanje bilo kojeg djeteta nije bila namjera, niti je praksa uposlenika vrtića bilo koga diskriminirati ili ugrožavati, a pogotovo ne djecu sa poteškoćama u razvoju”, zaključili su u saopćenju.