Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus.ba saznaje

Nakon smrti migranata, među njima majke i bebe: Nešić dobio pismo od UNHCR-a!

migranti nesic

Nešiću se skreće pažnja da BiH mora preuzeti brigu nad migrantima. Tragedija na Drini koja je odnijela 12 života pokazala i izbjegavanje odgovornost s bh. strane

Međunarodna organizacija UNHCR, kako saznaje Fokus, uputila je pismo ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću, u kojem mu skreće pažnju na potrebu sveobuhvatnog plana za tranziciju u upravljanju migracijama i azilom sa međunarodnih organizacija na institucije BiH.

Iako je pismo, koje potpisuje predstavnica UNHCR-a u BiH Lucie Gagne napisano u kurtoaznom tonu, ono je, kako smo saznali, isprovocirano strašnom tragedijom koja se u noći sa 21. na 22. avgust desila na rijeci Drini u mjestu Vrhpolje kod Ljubovije, a u kojoj je živote izgubilo 12 migranata koji su ilegalno pokušali preći iz Srbije u BiH.

Akcija spašavanja

Prema objavljenim informacijama, među onima koji su smrtno stradali bili su majka i njena devetomjesečna beba, kao i 15-godišnji mladić. U spašavanju migranata uglavnom su učestvovali pripadnici međunarodnih organizacija IOM i UNHCR, dok je, prema izjava volontera koji su učestvovali u akciji spašavanja, Granična policija BiH migrante namjeravala vratiti u Srbiju. Ova akcija je jedna u nizu dokaza da migrantima u BiH nema ko pomoći, odnosno da se sve svelo na aktivnosti volontera i međunarodnih organizacija.

Da je to tako govori i činjenica da su preživjeli migranti smješteni u Prihvatni centar Ušivak, lokaciju koja je neprikladna za djecu, zbog čega je humanitarna organizacija World Vision zatražila njihovo izmještanje u Jezuitsku sigurnu kuću.

U pismu UNHCR-a se navodi da bi sveobuhvatni plan trebao da obuhvati i pružanje svih usluga koje su trenutno dostupne migrantima, tražiteljima azila i izbjeglicama u BiH, a posebno u prihvatnim centrima. Podsjeća se da je UHCR Ministarstvu sigurnosti lani predstavio dokument sa modelom koordinacije.

Međutim, ističe se u pismu, prijedlog koje je Ministarstvo sigurnosti dostavilo Vijeću ministara za donošenje odluke o osnivanju interresorne radne grpe za pripremu plana tranzicije u upravljanju migracijama sa međunarodnih organizacija na institucije BiH fokusira se na upravljanje privremenim prihvatnim centrima, a ne obuhvata sve usluge koje se pružaju korisnicma centara i ne pokriva sve aspekte koji se odnose na azil i međunarodnu zaštitu.

Ko je još dobio pismo

Ovo je UNHCR-u, kaže se, potvrđeno i na sastanku održanom 22. avgusta sa Nešićevim šefom kabineta Mlađanom Božovićem i drugim sudionicima. U pismu se navodi da UNHCR godinama pruža sveobuhvatnu pomoć BiH u ovom segmentu, ali s obzirom na mješoviti migracioni kontekst, od Ministarstva sigurnosti se traži da se posveti funkcionisanju sistema azila i međunarodne zaštite odnosno uslugama koje sljeduju migrante.

Drugim riječima, kako su za Fokus kazali eksperti iz nekoliko institucija koji su upućeni u ovu problematiku, prevelik je oslonac bh. vlasti na strane organizacije. EU i druge organizacije jesu spremni dati novac, ali brigu o migrantima treba preuzeti BiH.

Inače, navedeno pismo iz UNHCR-a poslano je i direktoru Granične policije BiH Žarki Laketi, zatim ministru za ljudska prava i izbjeglice Sevlidu Hurtiću, te ministru pravde i ministrici civilnih poslova Davoru Bunozi i Dubravki Bošnjak.