Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pojasnili situaciju

Nakon pisanja Fokusa, oglasili se iz NSRS: Toalete godinama nismo obnavljali

Nenad Stevandić
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Nenad Stevandić/ Arhiva

Ističu da su im zastarjele instalacije, vodoinstalacija i sanitarija, a htjeli su pobošljati opšte uslove u NSRS

Nakon teksta Fokusa o tenderu NSRS za obnovu toaleta, a kojeg je prenijelo niz medija, oglasili su se iz Skupštine RS-a.

Kako smo objavili, NSRS je raspisala tender za rekonstrukciju muškog i ženskog toaleta u zgradi ove institucije. Za ovaj posao spremni su platiti 49.000 KM bez PDV-a.

U tekstu smo naveli da se od potencijalnog izvođača radova ne traži garancija za ponudu, niti se, traži garancija za izvršenje ugovora kao ni ekonomska niti profesionalna sposobnost.

Nadležnost Službe

Napomenuli smo, pak, kako u Zakonu o javnim nabavkama stoji da ugovorni organ može zahtijevati da se ponuda garantuje odgovarajućom garancijom za ozbiljnost ponude, dok se garancija za ozbiljnost ponude ne može zahtijevati ukoliko je vrijednost nabavke manja od 100.000 KM.

Iz NSRS su ponovili ovu zakonsku mogućnost na koju su se i pozvali, te su naveli da NSRS nije prekršila nijedan član Zakona o javnim nabavkama. Kada je riječ o samom tenderu, napomenuli su da su ovi poslovi u isključivoj nadležnosti stručne Službe Narodne skupštine Republike Srpske.

Administrativna komisija

-Nadležnosti predsjednika NSRS (Nenada Stevandića op.a.) su taksativno propisane članom 23 Poslovnika i iz navedenih nadležnosti jasno proizilazi da održavanje i obnova prostorija u zgradi parlamenta nije u njegovoj nadležnosti. Imajući u vidu činjenicu da toaleti u zgradi NSRS već godinama nisu obnavljani, javni tender za rekonstrukciju muškog i ženskog toaleta raspisan je radi neophodne zamjene zastarjelih vodoinstalacija i sanitarija i pobošljanja opštih uslova u njima potrebnih za rad poslanika i zaposlenih u Službi NSRS, s obzirom na to da je riječ o najvišem zakonodavnom i predstavničkom domu RS u kojem, posebno u vrijeme plenarnih skupštinskih zasjedanja, borave najviši zvaničnici kao i predstavnici diplomatskog kora i brojne delegacije – naveli su iz NSRS.

Dodali su da je Administrativna komisija NSRS koja, između ostalog, u skladu sa Poslovnikom Narodne skupštine, usvaja godišnji plan javnih nabavki robe, vršenja usluga i izvođenja radova u Narodnoj skupštini, dala je saglasnost na postupak rekonstrukcije toaleta u zgradi parlamenta.