Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dogovor na pomolu?

Nakon najave protesta, Vlada FBiH najavila sastanak s penzionerima

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Ilustracija

Izmjenom člana 79. Zakona omogućit će se usklađivanje/povećanje penzija prema rastu prosječne plate u FBiH, a promjenom člana 80. omogućit će se vanredno povećanje penzija.

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru zakazala sastanak s predstavnicima saveza udruženja penzionera.

Sastanak bi se trebao održati 17. septembra u sjedištvu Vlade FBiH u Sarajevu.

Delegaciju Vlade FBiH na tom sastanku činit će premijer Nermin Nikšić (SDP), zamjenik premijera Vojin Mijatović (SDP), ministar rada i socijalne politike Adnan Delić (NiP), ministar finansija Toni Kraljević (HDZ) i direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Halil Subašić.

Ovaj sastanak je zakazan nakon što su iz Saveza udruženja penzionera FBiH zaprijetili masovnim protestima ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Naime, traže izmjenu zakonskih propisa kojima se vrši redovno i vanredno usklađivanje penzija, tvrdeći da postojeći propisi nisu dobri. Postojećim propisima je određeno da se penzije usklađuju, tj. povećavaju skladno prošlogodišnjem rastu potrošačkih cijena i bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Podsjećamo, na Skupštini Saveza udruženja penzionera FBiH doneseni su zaključci kojim se traži povećanje penzija za deset posto počevši od decembra 2023. godine, dok se drugi zahtjev odnosi na isplatu jednokratne pomoći od 200 KM za penzionere čije su penzije do 1.000, te po 100 KM za one čije su penzije više od 1.000 KM. Od federalne Vlade i Parlamenta traže da se ide u hitnu izmjenu Zakona o PIO/MIO.

Izmjenom člana 79. Zakona omogućit će se usklađivanje/povećanje penzija prema rastu prosječne plate u FBiH, a promjenom člana 80. omogućit će se vanredno povećanje penzija.