Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

USK

Na rješenje o penzionisanju ovdje se čeka po 4-5 mjeseci

penzioneri usk
FOTO: Fena
Mirsad Terzić

Penzioneri u USK nezadovoljni isporukom ogrijeva i sporim procesom penzionisanja

Penzioneri u Unsko-sanskom kantonu suočavaju se s nizom problema koji otežavaju njihovu svakodnevicu, uključujući sporu isporuku ogrijevnog drveta, usporen proces penzionisanja, te kašnjenja u isplati posmrtnina. Predsjednik Saveza udruženja penzionera/umirovljenika USK-a Mirsad Terzić ističe da su penzioneri sve nezadovoljniji situacijom, posebno s približavanjem zime.

Ogrijev u pravilu kasni, a penzioneri su svake godine nezadovoljnim kvalitetom drveta. Ove godine se javlja dodatni problem.

-Nismo zadovoljni dinamikom isporuke ogrijevnog drveta jer kao i obično, sve ide sporo. Ipak, nadamo se da će drva biti isporučena do 30. septembra kako je i dogovoreno. Još jedan problem muči penzionere, a to je kvaliteta isporučenog drveta. Naime, umjesto uobičajene metrike, neki penzioneri dobijaju drva u dužini od 6-7 metara, što im stvara poteškoće u obradi i pripremi za grijanje, posebno u urbanim sredinama – kaže Terzić

Teško smjestiti takva drva

Dodaje kako je to posebno problematično u gradskim sredinama, gdje je teško smjestiti takva drva, a još teže ih obraditi.

-Oko toga planiramo razgovarati s Upravom ŠPD Unsko-sanske šume kako bi pokušali iznaći rješenje za ovaj problem – pojašnjava Terzić.

Osim problema s ogrijevom, ističe i ozbiljne poteškoće u procesu penzionisanja koji je značajno sporiji u USK-u u poređenju s drugim kantonima u Federaciji BiH.

-Na rješenje o penzionisanju ovdje se čeka po 4-5 mjeseci što je neprihvatljivo. Tražit ćemo odgovore od nadležnih institucija o tome zašto je proces toliko spor – navodi Terzić.

Kašnjenja u isplati posmrtnina

Problem kašnjenja u isplati posmrtnina dodatno opterećuje penzionere i njihove porodice.

-Na naknade povodom smrti penzionera čeka se po nekoliko mjeseci, što je veliki problem – dodaje Terzić i poziva nadležne na hitno rješavanje ovih pitanja kako bi se poboljšao kvalitet života penzionera u tom kantonu.