Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na putu Posušje – Blidinje na snazi obustava saobraćaja

snijeg-bih-saobracaj

Na regionalnom putu R-419 Posušje – Blidinje na snazi je obustava saobraćaja za sve kategorije vozila zbog snijega i jakog vjetra koji stvara sniježne nanose.

Na putnim pravcima Drvar-Bosanski Petrovac i Glamoč-Mlinište, zbog snijega je obustavljen saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 tona.

Usporeno je odvijanje saobraćaja na većini puteva u Bosni i Hercegovini. Posebno se izdvajaju dionice u planinskim predjelima.

Na putnim pravcima Sarajevo-Rogatica i Han Pijesak-Vlasenica, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila.

U zapadnoj i jugozapadnoj Bosni dodatne poteškoće pravi jak vjetar, koji stvara sniježne nanose.

Niske temperature pogoduju formiranju poledice, posebno u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Ekipe putnih službi intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno, a na vozače se apeluje da voze maksimalno oprezno, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme koja je zakonski obavezna.

Zbog loših vremenskih uslova u Crnoj Gori, granični prijelaz Deleuša (Bileća-Nikšić) zatvoren je za teretna vozila. Također, zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prijelazu Izačić.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prijelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prijelazima tokom dana saobraća usporeno.

Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Saobraćaj na području TK otežan

Na području Tuzlanskog kantona tokom noći je palo pet do 20 cm novog snijega. Saobraćaj na području tog kantona odvija se otežano i usporeno, a ekipe za zimsko održavanje puteva su na terenu.

Pojedini lokalni putevi su neprohodni zbog neodržavanja. Uglavnom se radi o visinskim mjesnim zajednicama, do kojih i ne saobraća javni gradski prijevoz.

I na području općine Gračanica palo je oko 20 cm novog snijega, te je visina snježnog pokrivača od 30 do 40 cm. Saobraćaj se odvija otežano zbog neočišćenog i ugaženog snijega. Saobraćaj za Lukavicu preusmjeren je preko Doboja.

Općina Lukavac razmatra mogućnost održavanja vanredne sjednice štaba radi angažiranja dodatna mehanizacija koja bi očistila visinske dijelove. Najteža situacija je na području ozrenskih sela Tumare, Panjik, Smoluća, Jaruške i Šikulje.

Novih 10 do 20 cm snijega palo je i na području općine Kladanj, a saobraćaj preko Karaule odvija se otežano zbog ledene podloge na pojedinim mjestima.

Stanje u ostalim općinama Tuzlanskog kantona je zadovoljavajuće, saobraćaj se otežano odvija na svim putnim pravcima. Mehanizacija za čišćenje puteva je na terenu.

Saobraćaj na području Srednjobosanskog kantona odvija se otežano, po klizavim i snijegom prekrivenim saobraćajnicama.

Također, po informaciji iz preduzeća “Ceste” Zapadnohercegovačkog kantona od sinoć u 19 sati, na cesti R-419 Rakitno-Blidinje, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, vjetra i ugaženog snijega do daljnjeg je obustavljen saobraćaj, saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.