Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

delegacija eu u bih

Na osnovu zahtjeva BiH: EU aktivirala Službu za upravljanje hitnim situacijama Copernicus

donja jablanica fucz
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Copernicus je program EU koji ima za cilj razvoj evropskih informacionih usluga zasnovanih na satelitskom posmatranju Zemlje i in situ (ne svemirskim) podacima

Evropska unija je na osnovu zahtjeva Bosne i Hercegovine, aktivirala Službu za upravljanje hitnim situacijama – Copernicus, potvrđeno je iz Delegacije EU u BiH.

Copernicus je program EU koji ima za cilj razvoj evropskih informacionih usluga zasnovanih na satelitskom posmatranju Zemlje i in situ (ne svemirskim) podacima.

Copernicus implementira Evropska komisija uz podršku Evropske svemirske agencije (ESA) za svemirsku komponentu i Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) za in situ komponentu.

Cilj Copernicusa je praćenje i predviđanje stanja životne sredine na kopnu, moru i u atmosferi, kako bi se podržale strategije ublažavanja klimatskih promjena i prilagođavanja, efikasno upravljanje vanrednim situacijama i unapređenje sigurnosti svakog građanina. Informacije koje pruža Copernicus poboljšavaju sigurnost ljudi, naprimjer pružanjem informacija o prirodnim katastrofama kao što su šumski požari ili poplave i na taj način pomažu u sprječavanju gubitka života i imovine, te štete po okoliš.

Copernicus je program vođen od korisnika i pružene informacione usluge dostupne su njegovim korisnicima, uglavnom javnim organima, na potpunoj, otvorenoj i besplatnoj osnovi.