Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ekstremna suša

Na izvorištima Sarajeva sve je manje vode: Prijete li nam redukcije?

toplo vrijeme ljeto
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Ilustracija

Ekstremne suše spustile su nivoe vode, a do prekida će dolaziti početkom realizacije projekta ugovorenog sa EBRD-om

Razdoblje iza nas je ekstremno sušno. Zima bez velikih snježnih padavina, proljeće sa manje padavina nego inače. A onda je došlo ljeto, sa isto tako malim količinama padavina. Prema mišljenju struke, sve je izazvalo situaciju u kojoj je vodni bilans izuzetno negativan, jer podzemni rezervoari nisu mogli biti napunjeni na uobičajen način.

Meteorolog Bakir Krajinović za Oslobođenje kaže da je situacija izuzetno teška.

-S obzirom na to da su i visoke vrijednosti temperatura zraka, a prognoze ukazuju na to da nećemo imati u narednih nekoliko dana neke značajnije padavine, koje bi popravile situaciju, generalno gledano, situacija kada je u pitanju voda, odnosno vodni bilans u tlu, dosta je negativna, navodi Krajinović

Iz KJKP Vodovod i kanalizacija Kantona Sarajevo kažu da je situacija sa vodosnabdijevanjem u ovom trenutku stabilna, uz napomenu da bi moglo doći do prekida u napajanju naselja u nekim opštinama s početkom projekta rekonstrukcije vodovodne mreže, koji se realizira uz pomoć EBRD-a.

Adnan Šerak, izvršni direktor za kanalizicione sisteme u ViK-u, kaže da su uveli pune smjene i vikendima kako bi se sistem vodovodne mreže što bolje održavao.

-Trenutno stanje u vodosnabdijevanju je stabilno, trenutno se posljedice suše ne osjete, iako su na izvorištima vidno manje količine vode i zbog povećane potrošnje. Očigledno je da je u Sarajevu znatno veća potrošnja usljed stvarno velikih vrućina. Mi poduzimamo sve potrebne mjere da održimo stanje stabilnim. Privremeni zastoji su mogući i dešavat će se usljed radova na EBRD projektu rekonstrukcije vodovodnih sistema pojedinih ulica, kroz sve općine, osim Ilijaša i Hadžića. Na tim lokacijama će se dešavati ti zastoji, ali to je veoma važan projekat, nakon čijeg završetka ćemo u Sarajevu imati mnogo stabilnije stanje, naveo je Šerak.

Podsjetimo, 2017. godine potpisan je sporazum između KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo i KP Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo, kojim se u slučaju potrebe osigurava dodatna količina vode za Kanton Sarajevo, prvenstveno za naselja Hrasno i Donji Kotorac, koji inače imaju loše vodosnabdijevanje, jer se nalaze na kraju zone vodosnabdijevanja Stup.

Kako je za Oslobođenje potvrđeno iz ViK-a, sporazum je još aktivan i dodatne količine vode za Kanton su u slučaju potrebe dostupne i sa jahorinskih vrela.