Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Simbol grada

Na današnji dan prije 32 godine zapaljena je sarajevska Vijećnica

vijecnica
Foto: D.B./ Fokus.ba

Vijećnica je izgorjela u samo nekoliko sati, a sa njom je nepovratno uništeno i pisano blago Bosne i Hercegovine

Na današnji dan, u noći sa 25. na 26. august 1992. godine granate ispaljene sa položaja Vojske RS izazvale su požar u kojem je izgorjela sarajevska Vijećnica.

Simbol grada i vjerovatno jedan od najreprezentativnijih i najljepših objekata iz austrougarskog perioda za vrijeme opsade Sarajeva više puta je granatiran, a 25. augusta granate ispaljene s agresorskih položaja prouzrokovale su veliki požar u kojem je unutrašnjost objekta u potpunosti izgorjela.

Vijećnica je izgorjela u samo nekoliko sati, a sa njom je nepovratno uništeno i pisano blago Bosne i Hercegovine. Prema podacima, u požaru je stradalo skoro 80 posto bibliotečkog fonda; dva miliona knjiga, časopisa, kao i rukopisi neprocjenjive vrijednosti koji svjedoče o povijesti Bosne i Hercegovine.

Iako su građani i zaposleni pokušali spasiti određeni dio fonda, požar koji je zahvatio Vijećnicu bilo je nemoguće kontrolisati, a dodatni problem predstavljala je i konstantna snajperska paljba sa položaja Vojske RS na brdima oko Sarajeva.

Najljepši objekat iz austrougarskog perioda ponovno je otvoren 9. maja 2014. godine, čime je Vijećnica vraćena građanima Sarajeva, ali i brojnim turistima koji svakodnevno dolaze u grad te imaju priliku uživati u ljepoti jedinstvene građevine.