Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Bjelašnici jutros minus 15, stižu nam još hladniji dani

BiH

hladnoca

U Bosni se danas očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U planinskim područjima moguće je provijavanje slabog snijega. U Hercegovini pretežno sunčano.

Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka između -4 i 2, na jugu zemlje od 3 do 6 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, poguće je provijavnja slabog snijega. Najviša dnevna temperatura oko -2 stepena.

U Bosni je jutros pretežno oblačno vrijeme, u Hercegovini pretežno vedro. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle ili niskih oblaka.

Temperature zraka u 07.00 sati: Bjelašnica -15 stepeni, Livno i Sokolac -9, Grude -8, Ivan Sedlo i Široki Brijeg -7, Bugojno -6, Jajce -5, Bihać, Sarajevo, Stolac i Tuzla -4, Banja Luka, Prijedor i Sanski Most -3, Bijeljina, Zenica i Zvornik -2, Brčko, Gradačac i Trebinje -1 i Mostar 2 stepena.

Atmosferski protisak u Sarajevu iznosio je 954 milibara, za 12 milibara je viši od normalnog i sporo opada, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Hladnije vrijeme u BiH očekuje se do subote, za kada su u većini dijelova BiH najavljene nove snježne padavine, a temperatura će sutra u jutarnjim satima u višim predjelima biti i -10°C.

U petak je u jutarnjim satima moguć slab snijeg u centralnim i istočnim područjima. Najniža jutarnja temperatura između -7 i -1°C na jugu 3 do 2°C.

“Novo naoblačenje od ranih jutarnjih sati u subotu će usloviti snijeg ili susnježicu, a u sjevernim područjima i kišu. U Hercegovini će u suboti biti bez padavina, a temperatura će iznositi između -3 i 2°C, na jugu do 6°C”, ističu iz Federalnog hidrometeorloškog zavoda.

Zbog niskih temperatura Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upozorenje svojim građanima s mjerama opreza.

Upozoreno je stanovništvo da bi hladnoća mogla biti opasna po zdravlje. U prvom redu su upozorili srčane bolesnike, starije i oboljele od plućnih bolesti da nikako ne izlaze iz kuće u jutarnjim i noćnim satima kad su temperature najniže.

Kako kažu naši meteorolozi, u BiH ipak narednih dana temperatura neće biti toliko niska da bi se preduzimale takve mjere, ali doktori ipak savjetuju građanima toplo oblačenje, uzimanje vitamina C i jačanje imuniteta.