Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odluka van snage

Na BH Radiju 1 više se ne obilježava dan žalosti, zatražena smjena direktora Kerlete

Zgrada Državne televizije Bosne i Hercegovine
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Kako dodaju, ovakve jednostrane i neusaglašene odluke su štetne za BHRT jer predstavljaju grubu politizaciju uređivačke politike javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine koji se uvijek vodio visokim profesionalnim standardima

Poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine nije donio nikakvu odluku da se danas, 27. septembra, proglasi dan žalosti, odnosno prilagodi program na nivou svih platformi BHRT-a, saopćeno je iz Poslovodnog odbora Radiotelevizije Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, BH radio 1 jutros je emitovao ozbiljnu muziku, a razlog je dan žalosti u bh. entitetu RS. A taj entitet je proglasio dan žalosti zbog smrti četvorice napadača na Kosovu. Odluku o Danu žalosti donijela je Vlada RS na telefonskoj sjednici.

Jednostrana odluka

Inače, Poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine, rukovodi radom BHRT-a.

“Do sada se nikada nije desilo niti je praksa da samo jedan medij unutar BHRT-a donosi pojedinačno odluku o ovako važnom programskom stavu kao što je proglašenje dana žalosti. Dakle, u ovom slučaju je direktor BH Radija 1 Dejan Kerleta samostalno, bez ikakvih konsultacija sa Poslovodnim odborom odnosno generalnim direktorom BHRT-a donio odluku da se program BH Radija prilagodi danu žalosti kojeg je proglasila vlada Republike Srpske”, saopćeno je iz Poslovodnog odbora Radiotelevizije Bosne i Hercegovine.

Kako dodaju, ovakve jednostrane i neusaglašene odluke su štetne za BHRT jer predstavljaju grubu politizaciju uređivačke politike javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine koji se uvijek vodio visokim profesionalnim standardima.

“Zato je Poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine stavio van snage jednostranu odluku direktor BH Radija 1 Dejana Kerlete o prilagođavanju programa Radija danu žalosti”, stoji dalje u saopćenju.

Zatražena smjena Dejana Kerlete

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u traži smjenu direktora BH Radija 1 Dejana Kerlete zbog odluke da se programski sadržaj na BH Radiju 1 prilagodi odluci entitetske vlade RS-a kojom je danas proglašen dan žalosti u tom entitetu a povodom događaja na Kosovu u kojem su poginule četiri osobe a koje se sumnjiče za terorističke aktivnosti.

“Samostalni sindikat radnika u BHRT-u se ograđuje od postupaka i odluke direktora BH Radija 1. Mišljenja smo da ovakve odluke i postupci pojedinih nosilaca funkcija na BHRT-u ugrožavaju egzistenciju i položaj BHRT-a i njihovih uposlenika.

Pozivamo menadžment BHRT-a da se očituje te poduzme sve zakonom predviđene mjere kako se ovakvi i slični dogadjaji ne bi ponavljali u budućnosti”, poručili su.