Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Murphy: Agresija fašističkih snaga na narod koji je želio mir

Colum Murphy

Rat u BiH od 1992. do 1995. godine nikada nije bio između zaraćenih strana, već je to bila agresija fašističkih snaga na narod koji je želio mir – kazao je danas u Sarajevu bivši zamjenik šefa Političkog odjela UN-a Colum Murphy tokom predstavljanja knjige “Zvijer” na bosankom jeziku.

Istakao je da je na 400 stranica knjige, koja je prošle godine predstavljena u Sarajevu na engleskom jeziku pod nazivom “Aza Beast”, ispisana patnja građana Sarajeva od 1992. do 1995. godine, što je ustvari napad na civilizaciju koja je nesalomljiva.

Promotorica knjige, direktorica Agencije Boram Samra Lučkin kazala je da knjigu posmatra u kontekstu onoga što se dešavalo tokom agresije na BiH

Kazao je da “zvijer” u knjizi predstavlja sam rat te da mu je bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić nekoliko puta rekao da ga on tretira kao “zvijer”.

– Na Balkanu postoji jedna uzrečica koja kaže da ukoliko pokazuje prstom na drugoga, pokazujete s tri ostala prsta na sebe – pojasnio je.

Smatra da je potrebno vremena da bi se stvari na Balkanu promijenile te da je imao mnogo problema zbog onoga što je radio i govorio, ali da su ljudi koji su mu tada stvarali probleme, vremenom promijenili mišljenje i sada to priznaju.

Također je istakao da je knjiga relevantnija nego što je ikada bila,s obzirom na situaciju na Bliskom istoku, gdje se također radi o napadu na civilizaciju.

Promotor knjige “Zvijer” Boro Kontić kazao je da je ovo još jedna od knjiga koje govore o onome što se dešavalo u BiH od 1992. do 1995. godine.

– Knjiga je drugačija, jer rat posmatra iz ugla čovjeka koji ima veliko suosjećanje prema ljudima koji su doživjeli i preživjeli rat – naglasio je.

Promotorica knjige, direktorica Agencije Boram Samra Lučkin kazala je da knjigu posmatra u kontekstu onoga što se dešavalo tokom agresije na BiH te da se sjeća Murphijeve čuvene pres-konferencije zbog koje je imao velikih problema.

– Knjigu bi opisala jednom njegovom rečenicom, a to je da je teško ne biti kritičan prema politici međunarodne zajednice u BiH. Čitava knjiga je ustvari analitika politike svega što se dešavalo – naglasila je.

Colum Murphy bio je zamjenik šefa Političkog odjela UN-a kada je njegova čuvena pres-konferencija s pravom uzdrmala mnoge tokom rata u BiH. Murphy je vjerovatno bio prva osoba koja je upotrijebila riječ “genocid” da opiše situaciju u BiH. Bio je prvi koji je kazao da ni pod koju cijenu neće lagati medijima i jedina je osoba koja je tada u hotelu “Panorama” na Palama rekao bosanskim Srbima da njihova opsada Sarajeva predstavlja ratni zločin i zločin protiv čovječnosti riječima “ne, granate koje padaju na Sarajevo ne ispaljuju se s Marsa, nego po naredbama datim upravo iz ovog hotela”.