Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MUPRS: Sporna odluka Vijeća ministara BiH

BiH

mup rs – press

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) tvrde da nisu bili upoznati sa sadržajem Odluke o provođenju Rezolucije 1373 (2001) Vijeća sigurnosti bezbjednosti Ujedinjenih nacija koju je usvojilo Vijeće ministara BiH na sjednici 28. septembra ove godine.

-Taj dokument omogućava politički uticaj na rad operativnih tijela i znatno usporava i usložnjava proceduru preduzimanja restriktivnih mjera prema osobama za koje postoji osnovi sumnje da vrše prikupljanje finansijskih sredstava ili na drugi način pomaže terorističke aktivnosti – navodi se u saopćenju iz MUPRS-a.

Rezolucija 1373 (2001) Vijeća sigurnosti UN-a predstavlja instrument koji, kako tvrde, obavezuje države da preduzmu mjere za sprečavanje finansiranja terorizma, kao i mjere prema osobama koja podržavaju pripremanje terorističkih napada, što podrazumijeva brzo i efikasno djelovanje kada postoje osnovi sumnje da osoba vrši prikupljanje finansijskih sredstava (zamrzavanje sredstava bez odlaganja) ili na drugi način pomaže, direktno ili indirektno, terorističke aktivnosti.

Vijeće ministara BiH je usvojilo Odluku koja predviđa da oni raspravljaju o prijedlogu ovlaštenih tijela o preduzimanju restriktivnih mjera prema fizičkim i pravnim osobama, što bi, smatraju u entitetskoj policiji, predstavljalo mješanje u rad tijela za provođenje zakona.

Također, dodaju da odluka predviđa da Predsjedništvo BiH treba da da mišljenje na svaku pojedinačnu odluku o preduzimanju restriktivnih mjera prema osobama, što nije u skladu sa Zakonom o primjeni određenih privremenih mjera radi efikasnog provođenja mandata Međunarodnog krivičnog suda za Jugoslaviju, te drugih međunarodnih restriktivnih mjera.

Prema ovom zakonu, Predsjedništvo BiH bi trebalo dati mišljenje na odluku o provođenju Rezolucije 1371, a ne da odlučuje o mjerama u svakom pojedinačnom slučaju.

-U spornoj odluci definisano je i da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH dostavlja Ministarstvu sigurnosti BiH zahtjev druge međunarodne “policijske organizacije“, umjesto da stoji “ovlaštena tijela“ – navode iz entitetske policije.