Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MUP-u TK donirana tri službena psa – belgijska ovčara (VIDEO)

mup_tk

Firma Bosnet Group iz Sarajeva donirala je MUP-u Tuzlanskog kantona tri psa pasmine belgijski ovčar koji će predvođeni vodičima službenih pasa biti namijenjeni za obavljanje policijskih poslova. S tim u vezi danas je u prostorijama Jedinice policije za specijalnu podršku obavljena primopredaja ove donacije.

Policijski komesar TK-a Fadil Šljivić istakao je da im je upravo nedostajalo službenih pasa, jer kao jedinica za specijalnu podršku imaju odjeljenje koje broji oko desetak vodiča službenih pasa.

– Nedostajalo nam je četiri do pet pasa i jako smo zadovoljni jer smo dobili tri belgijska ovčara, koja su stara četiri mjeseca, čija je vrijednost iznosi oko 2.000 eura – naglasio je.

Budući da se radi o mladim psima, sada predstoji njihova obuka, koja će, kako je kazao Šljivić, trajati oko godinu dana.

– Imamo jako dobre instruktore za obuku i ovo će biti jako dobri službeni psi koji će raditi na otkrivanju eksploziva i narkotika – pojasnio je Šljivić.

Direktor Bosnet Group Sarajevo Samir Lagarija kazao je da su sličan projekt proveli prije mjesec dana s Federalnom upravom civilne zaštite.

– Obično poklanjamo jednog do dva psa, ali su u MUP-u TK-a bili jako srdačni i zainteresovani – naglasio je.

Iako je među svjetskim policijskim agencijama decenijama najzastupljeniji službeni pas njemački ovčar, belgijski ovčari sve više preuzimaju njihovu poziciju, te tako služe brojnim vojskama i policijama svijeta.

Riječ je o izdržljivom, inteligentnom psu kojeg volja za radom i njegova svestranost izdvaja od svih drugih pasmina.

Belgijske ovčare specijalne jedinice koriste za pretrage objekata i terena, detekciju narkotika i eksplozivnih sredstava, za hapšenja visokog rizika, kao i u talačkim i drugim spornim situacijama.