Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erduan Kafedžić

“Mnogo je zloupotreba u svim procesima. Korupcija je bolest, a transparentnost lijek”

erduan kafedzic
Foto: Fena

Nove IT mehanizme u borbi protiv korupcije u Kantonu Sarajevo na današnjoj konferenciji za medije prezentirao je šef Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić

Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo objavio je danas Registar ugovora o djelu i Registar javnih poziva za imenovanja izvršnih tijela u Kantonu Sarajevo, te elektronski plan integriteta.

Nove IT mehanizme u borbi protiv korupcije u Kantonu Sarajevo na današnjoj konferenciji za medije prezentirao je šef Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić, koji je također prezentirao registre ugovora o djelu i javnih poziva za imenovanja, te Analitičke izvještaje za praćenje realizacije mjera iz planova integriteta javnih institucija u Kantonu Sarajevo.

Kafedžić je u izlaganju naglasio da Ured na ovaj način završava izgradnju sistema transparentnosti u Kantonu Sarajevo, te da je preostalo da se uspostavi registar koncesija u KS.

-Ako je korupcija bolest, onda je transparentnost lijek. Danas se suočavamo sa mnogo zloupotreba u svim procesima. Analizom smo utvrdili visokorizične procese kroz dodjele ugovora o djelu, objavljivanjem javnih poziva za nosioce javnih funkcija i provedbu mjera iz planova integriteta. Registri će se moći koristiti u različite svrhe s ciljem otkrivanja i sprječavanja korupcije u javnom sektoru – kazao je Kafedžić.

Napominje da antikorupcijski sistem u Kantonu Sarajevo sigurno ide u korak s praksama u zemljama Evropske unije. Sačinjavaju ga ljudski resursi, pravni okvir i informacioni sistem.

-Registar ugovora o djelu je transparentan, efikasan, centraliziran sistem kontrole. Ured nema u ovom trenutku kapacitete da sve to nadzire, zbog toga je važno da mediji u saradnji sa organizacijama civilnog društva i Uredom svakodnevno u ovim podacima traže i prijave nepravilnosti – dodao je.

Zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH Thomas Busch kazao je da će predstavljeni analitički izvještaji omogućiti javnosti da prati provedbu antikorupcijskih mjera u javnim institucijama u Kantonu Sarajevo. Kako je kazao, ti alati u konačnici doprinose djelotvornijoj provedbi Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo.

-Registri će podlijegati sudu javnosti, razotkrivajući neke od najrizičnijih procesa u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo i pomažući da se unaprijedi povjerenje javnosti. Pored toga, analitički izvještaji o provedbi antikorupcijskih mjera će povećati transparentnost unutar javnih institucija u Kantonu Sarajevo. Uvođenje digitalnih alata u sprečavanje korupcije služi tome da unaprijedi povjerenje javnosti u kantonalne institucije. To omogućava uvid u neke od aspekata javnog djelovanja koji su najpodložniji korupciji. Stoga uspostavljanje ovih registara označava važan korak kao rezultat zajedničkih napora Vlade Kantona Sarajevo, Ureda za borbu protiv korupcije i Misije koja je pružila svoju podršku – izjavio je Busch.

Dodao je da rad Ureda za borbu protiv korupcije, koji je uvaženi partner Misije u borbi protiv korupcije od 2017. godine, služi za primjer drugim takvim uredima širom BiH, te da posao koji obavlja pomaže u izgradnji povjerenja u javne institucije.