Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mjere za suzbijanje bolesti plavog jezika kod ovaca u RS

ovce-884
Ilustracija

Vlada Republike Srpske (RS) usvojila je informaciju u kojoj se navode mjere koje treba poduzeti nakon pojave bolesti plavog jezika kod ovaca.

Zaduženo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a da uspostavi kontrolu kretanja životinja i ograniči širenje bolesti, te da putem nadležnih veterinarskih organizacija provede dezinsekciju na svim zaraženim farmama.

Neophodno je i da se obavi dodatna edukaciju farmera intenzivnim kontaktima s veterinarskim stručnjacima, posebno na planu rizika koje nosi bolest i mjerama koje moraju sami provoditi.

Zadužene su i jedinice lokalne samouprave da putem centara za kontrolu bolesti plavog jezika krajnje odgovorno i u skladu sa situacijom provode mjere iz svoje nadležnosti (kontrola kretanja životinja, osiguranje objekata za provođenje karantina za životinje zatečene u nelegalnom prometu i neškodljivo uklanjanje leševa životinja).

Na današnjoj sjednici Vlada RS-a je razmatrala i Informaciju o Projektu prekogranične saradnje između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine „Water Air Reaction Network – WARN-NET“ i dala saglasnosti za sprovođenje aktivnosti na uspostavljanju Regionalnog centra za spasavanje i edukaciju u vanrednim situacijama sa sjedištem u Foči.

Specifični cilj projekta je jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta nadležnih institucija i lokalnih zajednica na teritoriji regiona Zlatibora i gornjeg Podrinja i stvaranje podrške za preventivne i hitne akcije uzrokovane poplavama na rijeci Drini, saopćeno je iz entitetske vlade.

Prihvaćena je i informacija o uspostavljanju Preduzetničkog portala RS-a. Projekat je finansirala Evropska unija kroz program „Podrška konkurentnosti MSP u Bosni i Hercegovini“, koji implementira Evropska banka za obnovu i razvoj.