Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako se bliže izbori

Ministrica Hota-Muminović u jednom mjesecu podijelila 65 ugovora o djelu!

naida hota muminovic
FOTO: Fena / Fokus
Naida Hota-Muminović, rekorderka u Vladi KS

Fokus je istražio koliko se uoči lokalnih izbora u javnom sektoru KS potpisuje ugovora o djelu koji predstavljaju najviši koruptivni rizik prilikom zapošljavanja

Nakon što je Centralna izborna komisija BiH 8. maja donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora u oktobru, prema istraživanju Fokusa, uočen je pojačan „angažman“ osoba po ugovorima o djelu u javnom sektoru Kantona Sarajevo.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, na čelu s Erduanom Kafedžićem, nedavno je objavio registar ugovora djelu. Istraživanjem ovog registra uveliko smo uočili i pojačanje koruptivnih rizika prilikom zapošljavanja putem ugovora o djelu, budući da je riječ o jednom od najnetransparentnijih oblika zapošljavanja.

Opravdanost ugovora

Praksa je, kako smo istražili, ponovo pokazala da subjekti javnog sektora Kantona Sarajevo, pogotovo pred izbore, zaključuju ugovore o djelu s fizičkim licima, a koji traju i po nekoliko mjeseci, što dovodi u sumnju stvarnu svrhu i opravdanost tih ugovora.

Još u maju, kada je CIK raspisao izbore, u javnom sektoru KS zaključeno je ukupno 58 ugovora o djelu. Najviše ugovora o djelu zaključio je Centar Skenderija i to 28. Centar Skenderija je, inače, prema registru, rekorder po zaključenim ugovorima o djelu u javnom sektoru KS. 

Služba za protokol i press Vlade KS u tom mjesecu je zaključila devet ugovora o djelu, a Služba za skupštinske poslove Skupštine KS i Pozorište mladih po tri.

U junu je u javnom sektoru sklopljeno 127 ugovora o djelu. Pada u oči da ih je najviše sklopilo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, na čijem čelu je ministrica Naida Hota- Muminović (NiP), i to čak 65 ugovora o djelu za jedan mjesec.

ugovori o djelu vlada ks
GRAFIKA: Fokus.ba
Ministarstvo obrazovanja rekorder po broju potpisanih ugovora o djelu

Najviše ugovora o djelu, u iznosima od po 100 KM, ministrica Hota-Muminović u tom mjesecu je potpisala za poslove prevođenja eksterne mature i unosa u sistem podataka. Na drugom mjestu je Elektrotehnički fakultet s 11 ugovora o djelu, a na trećem mjestu je Bosanski kulturni centar (BKC) sa osam ugovora o djelu.

U julu ih je, prema podacima iz registra, sklopljeno 42. Elektrotehnički fakultet 13, BKC 9, kao i Sarajevska filharmonija.

Inače, kada je riječ o ministarstvima Vlade KS, najviše je u periodu u ovoj godini odnosno u periodu od 1. januara do 14. augusta sklopilo upravo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje, i to 122.

Ugovori MUP-a KS

U istom periodu, Ministarstvo unutrašnjih poslova, na čelu s ministrom Admirom Katicom (NiP), zaključilo ih je 37, a najviše ugovora bilo je za poslove održavanja čistoće. Potpisani su s nekoliko osoba u više navrata u trajanja od po dva mjeseca. 

ugovori o djelu vlada ks
GRAFIKA: Fokus.ba
Broj ugovora o djelu po ministarstvima Vlade KS

Ministarstvo kulture i sporta, na čijem čelu je ministar Kenan Magoda (SDP), u navedenom periodu potpisalo je 32 ugovora o djelu. Nijedan nije trajao duže od mjesec. 

Ministarstvo privrede, kojim upravlja ministar Zlatko Mijatović (NiP), u tom periodu potpisalo je dva ugovora o djelu u trajanju od po tri mjeseca, i to za obavljanje marketinške aktivnosti, upravljanje društvenim mrežama i izrada vizuala.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, na čelu s ministrom iz Naše stranke Bojanom Bošnjakom, potpisalo je četiri ugovora o djelu. Sva četiri su trajala po skoro tri mjeseca i potpisana su s dvije osobe, dok je Ministarstvo saobraćaja, s ministrom Adnanom Štetom (SDP) na čelu, potpisalo 12 ugovora o djelu. Većina ih je trajala više od dva mjeseca.

Donosimo pregled koliko su ostala ministarstva potpisala ugovora o djelu: Ministarstvo finansija (1), Ministarstvo pravde i uprave (1), Ministarstvo zdravstva (2), Ministarstvo za boračka pitanja (0), Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade (0), Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice (0).