Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar Muratović ne utiče na provođenje konkursne procedure

zlatan_muratovic

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona reagiralo je povodom brojnih medijskih istupa u kojima se, kako je navedeno, ovih dana, u svrhu predizborne kampanje stvara izuzetno negativna slika o radu tog ministarstva na čelu s ministrom Zlatanom Muratovićem.

– Smatramo da je krajnje nekorektno govoriti o namjernoj smjeni direktora u tuzlanskim školama, a radi se o provođenju zakonskih odredbi. Također napominjemo da ministar Muratović niti jednim postupkom ne utiče na provođenje konkursne procedure, koja teče bez problema, na obostrano zadovoljstvo i kandidata i resornog ministarstva, što očigledno ne odgovara pojedinim stranačkim aktivistima – naglašava Ministarstvo u dopisu koji je prenio Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa.

Prema daljnim navodima Ministarstva, pravilnik o uvjetima, kriterijima i postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Tuzlanskog kantona donesen je 31.07. 2015. godine, a ministar Muratović preuzeo je dužnost 27.11.2015. godine i donio novi pravilnik, odnosno izmjene i dopune dotadašnjeg.

– Pravilnik je donesen s izmjenom člana 20., gdje je izbačen diskriminirajući stav 11. koji je omogućavao ministru da po zahtjevu direktora škole, da saglasnost za prijem kandidata koji nisu prvorangirani, što je u praksi značilo da je osoba koja se nalazi na samom kraju rang liste mogla biti zaposlena – naglašava Ministarstvo.

Novim zakonima, koji su stupili na snagu krajem augusta 2015. godine – Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, i to članom 140. i članom 38., definiran je status osoba zatečenih u mandatu direktora.

Precizirana je obaveza raspisivanja konkursa za izbor i imenovanje direktora u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovih zakona te je ministar Muratović, preuzimajući dužnost u novembru, realizirao ovu zakonsku odredbu, navedeno je također.