Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gluhi telefoni

Ministar Lakić tvrdi jedno, Elek za Fokus kaže drugo: Plin je i dalje zavrnut

Foto: Pixabay

Isti problem iz godine u godinu

Da se igramo gluhih telefona u BiH odavno je poznato. Najnoviji takav igrokaz vidjeli smo danas u Sarajevu, a problematika je snabdijevanje plinom najvećeg potrošača ovog energenta u državi.

Prvo sastanak

Upravo zbog najnovije “plinske krize” u Sarajevu se tokom dana oglasio i ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić, koji je nakon razgovora s kolegom iz Republike Srpske, Petrom Đokićem, rekao da je postignut dogovor i da će plin poteći ka Sarajevu.

“Razgovarao sam telefonski s Petrom Đokićem, ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske i dogovorili smo da se odmah omogući neometano snabdijevanje gasa građana Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Uporedo s tim smo dogovorili da predstavnici Energoinvesta i Sarajevo gasa Istočno Sarajevo što prije dogovore sastanak na kojem bi trebali riješiti nesuglasice. Ukoliko postoji potreba, može se tražiti i zvaničan stav Regulatorne komisije za energetiku RS-a, koja bi obrazložila svoju odluku“, kazao je Lakić.

Ipak, kako je za Fokus u kratkoj telefonskoj izjavi potvrdio direktor “Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo” Nedeljko Elek, plin je i dalje zavrnut za Sarajevo, te da su dvojica entitetskih ministara samo dogovorili sastanak.

Čekajući rješenje

“Nije pušten još uvijek gas, zato što još uvijek nije održan sastanak, kazao nam je Elek, i u tom trenutku prekinuo vezu, jer je dolazio na pomenuti susret.

Na tom sastanku bi se između ostalog trebao pojaviti i v.d. direktora Energoinvesta Mirza Ustamujić.

Šta će biti epilog, ostaje nam da sačekamo još koji sat.

Malo hronologije

Podsjetimo, početkom 2024. godine je Sarajevo-gas Istočno Sarajevo zatražilo poskupljenje plina, u suprotnom su zaprijetili “zavrtanjem” ovog energenta usred grijne sezone.

Tada je dogovoreno da umjesto dotadašnjih 11,2 KM/1000 Sm3, cijena bude 14,10 KM/1000 Sm3, što je Energoinvest prihvatio, no Regulatorna komisija za energetiku RS-a je naknadno trebala potvrditi opravdanost te cijene.

Navedena Komisija je 27.6.2024. godine donijela Rješenje u kojem se navodi da se u skladu sa zakonima može primjenjivati nova cijena, ali tek za period od 1.1.2025. godine.

Zbog toga su iz Energoinvesta zatražili od Sarajevo-gasa da im vrate razliku za dosadašnje isplaćene fakture po neopravdanoj cijeni te su im vratili nazad posljednju dostavljenu fakturu. Iz tog razloga su iz Sarajevo-gasa najavili blokadu isporuke plina, a što je danas i urađeno.