Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pokušao je objasniti

Ministar Delić nema dobre vijesti za penzionere u Federaciji BiH

Adnan Delić
Foto: Fena
Adnan Delić

Trudio se da odgovori zbog čega ne može povećati penzije i zašto nema jednokratne pomoći koju traži Savez udruženja penzionera

Zahtjev Saveza udruženja penzionera FBiH za povećanje penzija od 10 posto počevši od decembra 2023. nije pravno i faktički moguće realizovati, napisao je ministar rada i socijalne politike FBiH Adnan Delić u odgovoru na zastupničko pitanje poslanika u Federalnom parlamentu Almedina Aliefendića.

A navedeni poslanik je ministra u svom pitanju podsjetio da je Savez udruženja penzionera nedavno donio zaključke o tome da je, kada je riječ o povećanju penzija za 10 posto, do sada isplaćeno 6,5 posto, što znači da preostaje još 3.5 posto koje Savez traži.

Drugi zahtjev

Drugi zahtjev je jednokratna pomoć u iznosu od 200 KM za penzionere čije su penzije do 1000 KM, te 100 KM za one čije su penzije više od 1000 KM. Naveo je kako od Vlade očekuje više senzibiliteta napomenuvši da je Savez udruženja penzionera najavio i proteste.

Govoreći o povećanju penzija, ministar Delić je naveo da je preudoslov izmjena Zakona o PIO koju Vlada nije planirala. Istaknuo je da je sa predstavnicima udruženja penzionera održao sastanke na kojima je ukazao na smjetnje kod provođenja ovih zahtjeva.

Finansijska situacija

– Kada je u pitanju jednokratna pomoć penzionerima, ističemo da u ovom momentu ne postoji finansijska mogućnost za realizaciju tražene pomoći. S tim u vezi, ističemo da Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje funkcionira na trezorskom načinu poslovanja, te je finansijski plan Federalnog zavoda sastavni dio Budžeta Federacije. U okviru federalnog budžeta kao pretpostavka za isplatu jednokratne pomoći, jeste postojanje stavki za tu namjenu, a kako iste ne postoje, potrebno je uraditi rebalans Budžeta Federacije BiH, kojim bi se osigurala sredstva za tu namjenu. Dakle, jednokratna pmoć penzionerima bit će planirana rebalanskom budžeta, a iznos pomoći će se utvridit kada bude poznato više informacija o ukupnoj finansijskoj situaciji u budžeta – ustvrdio je Delić.