Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banja luka

Milorad Dodik pozvao koalicione partnere na bojkot izbora, danas nije dobio odgovor

dodik milorad
FOTO: Screenshot
Milorad Dodik: Pitaće opoziciju

U Banjoj Luci je danas počeo i sastanak koalicionih partnera u RS-u – SNSD, SP, US i DEMOS

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da ta vladajuća stranka u RS-u predlaže koalicionim partnerima da ne učestvuju na Lokalnim izborima po Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine. 

– Mi ne možemo prihvatiti nametnut Izborni zakon BiH. Predložićemo koalicionim partnerima da pozovemo i opoziciju iz RS da ne učestvuju na izborima. Vidjeli ste da su danas Bošnjaci u Vijeću naroda RS pokrenuli mehanizam vitalnog interesa na Izborni zakon RS. Cijenimo da će se uskoro to riješiti i da možemo organizovati lokalne izbore po našem zakonu – rekao je Dodik nakon sjednice Predsjedništva SNSD.

Stav zavisi od opozicije?

On je rekao da je neophodan dijalog sa opozicijom o ovom pitanju, dodajući da ostaju pri donošenju Izbornog zakona RS (za koji opozicija nije glasala) po kojem je potrebno organizovati izbore.

– To je moguće obezbijediti samo ako sve partije prihvate da Republika Srpska ima pravo da provede izbore po svom izbornom zakonu – istakao je Dodik, dodajući da je samo na taj način moguće obezbijediti subjektivitet izbornog procesa.

Dodao je da će uskoro u Beograd biti održan svesrpski sabor na kojem će, između ostalog, kako je naveo, biti određene opšte mjere za predstavnike Srba.

U Banjoj Luci je danas održan sastanak koalicionih partnera u RS-u – SNSD, SP, US i DEMOS u vezi sa Lokalnim izborima u BiH, koji su zakazani za 6. oktobar, prema novim pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Bez konkretnog odgovora partnera

– Odlučili smo da ja, kao predsjednik Narodne skupštine, pozovem sve predsjednike političkih stranaka iz RS, kao i predstavnike lokalnih partija koje nisu na republičkom nivou i nemaju poslanike, ali imaju odbornike, i da u ponedjeljak imamo razgovore na tu temu – rekao je Stevandić.

On je rekao da vladajuća koalicija nije donijela odluku po kojem će zakonu izaći na izbore, jer je riječ o pitanju od opšteg značaja o kojem je potreban usaglašen stav.

– U zavisnosti od stava opozicije možemo li se usaglasiti, ako ne, u utorak ćemo imati novi sastanak vladajuće koalicije na kojem ćemo donijeti odluku – rekao je Stevandić nakon sastanka.

On je rekao da je prijedlog da izbori budu odloženi i provedeni po Izbornom zakonu RS.