Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministrica finansija FBiH

Milićević: U 2022. u FBiH prikupljeni prihodi od 11,1 milijardu KM

jelka milicevic fena
Foto: Hazim Aljović/Fena

Milićević je rekla da akumulirani suficit u FBiH iznosi 487,6 miliona KM. Finansijski rezultat na nivou kantona iznosi 139,5 miliona KM

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević izjavila je danas nakon sjednice Vlade FBiH u Sarajevu da su u 2022. godini u Federaciji BiH prikupljeni prihodi od 11,1 milijardu KM, što je za 12,2 posto više nego u prethodnoj godini.

Precizirala je da 49,7 posto od toga čine porezni prihodi, 39,4 posto doprinosi, a 10,9 posto neporezni prihodi.

Milićević je rekla da akumulirani suficit u FBiH iznosi 487,6 miliona KM. Finansijski rezultat na nivou kantona iznosi 139,5 miliona KM.

Kada su u pitanju vanbudžetski fondovi, dodala je da njihov finansijski rezultat iznosi 92,7 miliona KM.

– Za proteklih osam godina nije povećana nijedna stopa poreza. Mislim da smo napravili održivu fiskalnu politiku koja je garatovala finansijsku stabilnost i likvidnost u Federaciji – navela je Milićević.

Istakla je da je Vlada FBiH na današnjoj sjednici donijela odluku da planirana sredstva podrške općinama i gradovima od 10 miliona KM budu raspoređena linearno kao podrška budžetima.

Pojasnila je da će jedinicama lokalne samouprave biti podijeljeno po 125.000 KM. Dodatnih 29 miliona KM će biti podijeljeno za kapitalne i infrastrukturne projekte.