Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

fhmz

Objavljena prognoza za jesen: Toplo i s manje padavina sve do 30. novembra

vilsonovo kisa jesen
Foto: D.B./ Fokus.ba
Arhiva

Prema dostupnim materijalima, ukupne količine padavina tokom jeseni trebale bi da budu manje u odnosu na prosječne sume

Nastavlja se razdoblje iznadprosječno toplog vremena u Bosni i Hercegovini, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Prema raspoloživim prognostičkim modelima, i tokom meteorološke jeseni od 1. septembra do 30. novembra očekuje se viša srednja temperatura zraka u odnosu na prosječnu temperaturu u periodu 1981-2010. godine.

Očekivana srednja temperatura u septembru biće do 1,5 °C viša od prosjeka, a najmanje odstupanje prognozirano je za jugoistočna područja. Tokom oktobra, prognozirana srednja mjesečna temperatura trebala bi biti viša za oko 1,0°C.

Novembar topliji od prosjeka

Novembar bi prema istim pokazateljima trebao biti nešto topliji od prosjeka, s najvećim pozitivnim odstupanjima na sjeveru zemlje. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena do velika i kreće se od 60 do 70%.

Srednja temperatura zraka tokom jeseni 2024., u poređenju sa istim periodom prošle godine bi trebalo da bude nešto niža. Iako se očekuje toplija jesen, to ne isključuje razdoblja sa nižim temperaturama u odnosu na prosječne vrijednosti. Mraz je izvjestan pred kraj perioda u centralnim područjima zemlje. Očekivani broj toplih dana (maksimalna temperatura ≥ 25 °C) u Bosni tokom jeseni 2024. veći je od 13, a na području južne Hercegovine prognozira se iznad 27.

Sezonska prognoza količine padavina manje je pouzdana u odnosu na prognozu temperature i zato je treba koristiti sa više opreza. Prema dostupnim materijalima, ukupne količine padavina tokom jeseni trebale bi da budu manje u odnosu na prosječne sume, a najmanje padavina očekuje se u septembru.

Prostorni raspored padavina također će biti neujednačen tako da se najveća negativna odstupanja očekuju u centralnim područjima. Najveća suma padavina prognozira se za period kraj oktobra – početak novembra. U odnosu na proteklu godinu, ukupne količine padavina trebalo bi da budu nešto manje.