Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ništa od padavina

Meteorolozi nemaju dobre vijesti: Suša će se nastaviti do u nedogled!

Izvor: BHmeteo

Manje sunčanih sati usloviće i nešto niže temperature zraka

Federalni hidrometeorološki zavod BiH objavio je kakvo nas vrijeme čeka od 30. augusta do 12. septembra.

Većih promjena na nebu iznad Bosne i Hercegovine neće biti ni narednih dana jer prostrano anticiklonalno polje i dalje će uslovljavati nebesko plavetnilo uz obilje sunca. Izostanak padavina koji će se nastaviti i u narednim danima dodatno će otežati hidrološke prilike u našoj zemlji. Jutarnja svježina izvjesna je samo u centralnim područjima, a tokom dana uz pojačan indeks UV zračenja i biće toplo. U urbanim zonama naročito na jugu zemlje i vrlo toplo.

Minimalne temperature zraka varirat će između 14°C i 19°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 24°C. Najviše dnevne temperature uglavnom između 30°C do 36°C, na jugu i sjeveru zemlje do 37°C.

U periodu od 06.09. prema raspoloživim sinoptičkim materijalima moguć je povećan razvoj dnevne naoblake koji može usloviti slabe lokalne padavine. Manje sunčanih sati usloviće i nešto niže temperature zraka.

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 13°C i 18°C, u Hercegovini do 22°C. Najviša dnevna temperatura od 26°C do 31°C, jugu zemlje do 34°C.

BHmeteo: Suša se nastavlja

Ko je planirao ljetovanje u prvim danima septembra nije požalio. Prvi klimatološki jeseni mjesec započinjemo uz vruće i većinom sunčano vrijeme, javlja BHmeteo.

Dnevne temperature lokalno do oko 38°C, a ni noći neće biti pretjerano “svježe” kako to zna biti u ovom periodu godine.

Izražena suša nastavlja se do u nedogled, jer osim rjeđih lokalnih pljuskova u pojedinim danima, značajnije kiše na nivou čitave zemlje i dalje nema u najavi.