Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prvomajski protest

Metalci protestuju u Sarajevu: Nećemo se više hvaliti da je namjenska industrija u vrhuncu, to nije tačno

IMG_20220501_114607

“Nećemo se više hvaliti da je namjenska industrija u vrhuncu, to nije tačno, imamo velikih problema. Naš prijedlog je da bez naknade toplog obroka, regresa i prijevoza najniža plata u FBiH bude nešto malo više od 1.000 KM”, kazao je predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez

Sindikat metalaca Federacije Bosne i Hercegovine protestuje za 1. maj.

Učesnici protesta krenuli su sa Trga Armije BiH prema Vladi FBiH, gdje su uputili svoje zahtjeve.

“Jedan od naših glavnih zahtjeva prema Vladi FBiH jeste da se usvoje mjere i radnje za očuvanje hiljadu radnih mjesta. To se odnosi na radnike Binasa, Zraka i Volkswagena. Hitno tražimo sastanak po tom pitanju, dajemo im rok 10 dana da se uspostavi i krene sa proizvodnjom u tim preduzećima. Nećemo se više hvaliti da je namjenska industrija u vrhuncu, to nije tačno, imamo velikih problema. Naš prijedlog je da bez naknade toplog obroka, regresa i prijevoza najniža plata u FBiH bude nešto malo više od 1.000 KM”, kazao je predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez.

Prvog maja na protestima ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu radnicima „Binasa“ podršku daju i radnici iz firmi: Zrak, BNT Novi Travnik, TRZ Hadžići, Igman Konjic, Ginex Goražde i Pretis Vogošća.