Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

komemoracija u potočarima

Memišević: Mi, preživjela djeca Srebrenice, nećemo dozvoliti da se žrtve genocida zaborave

Elvedina Memišević
Foto: Amer Kajmović/FENA
Elvedina Memišević

U prostorijama bivše fabrike akumulatora u Potočarima održana je komemoracija za žrtve genocida, koji se dogodio prije 28 godina, u julu 1995.

Želim da vas sa ovog mjesta zamolim da se iznova poklonimo časnim licima srebreničkih majki, od kojih mnoge još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima svojih ubijenih, sinova, braće, muževa.

To su majke koje su svoju tugu pretvorile u odlučno i hrabro svjedočenje o zločinu, ne dozvoljavajući da ih obuzme mržnja i osveta – kazala je predstavnica preživjelih žrtava iz jula 1995. godine Elvedina Dautbašić-Memišević koja je u vrijeme zločina genocida u Srebrenici imala 13 godina.

Ne zaboraviti žrtve

Govoreći na komemoraciji koja se povodom 28. godišnjice genocida održava u prostorijama bivše fabrike akumulatora u Potočarima, Elvedina Memišević sjetila se kakao je tu stigla u julu 1995. sa sestrom i dva mlađa brata, kako je uspjela spasiti brata gurnuvši ga u autobus. Prisjetila se i kako je njih četvero djece koja su dvije godine ranije ostali bez majke tada ostali i bez oca.

– Poštući svaku vašu suzu s ovog mjesta vama drage majke poručujem da mi preživjela djeca Srebrenice kao i naša tek rođena djeca i djeca njihove djece, svojim pamćenjem i svjedočenjem nećemo dozvoliti da se žrtve genocida počinjenog nad nevinim dušama Srebrenice zaborave – podvukla je Elvedina Memišević.

Ona je također istakla da su djeca srebreničkih šehida i pored borbe za opstanak izrasli u odgovorne, samosvjesne, školovane i akademske građane građene ove drževe, koja svakodnevnim napretkom na raznim poljima jačaju svoju jedinu državu Bosnu i Hercegovinu.

Elvedina Memišević je istakla da se nada da njene riječi čuju i oni koji pokušajima negiranja zločina genocida i negiranjem masovnih streljanja i grobnica u koje su trpali iskasapljena tijela ubijenih oduzmu pravo majkama da su nekada imale svoje sinove, muževe, braću a djeca svoje očeve.

“Nisu nas sve poubijali”

– Što prije počinioci genocida i njegovi negatori shvate istinu da se Srebrenica u istoriji bilježi pod stavkom genocid to će biti lakše njihovom potomstvu da sa svog imena speru sramotu i izbrišu biljeg zločina koji su počinili njihovi očevi. Prenesite cijelom svijetu. Nas Srebreničane jesu ubijali ali nas nisu mogli sve poubijati – istakla je predstavnica preživjelih žrtava iz jula 1995. godine Elvedina Dautbašić Memišević.

U prostorijama bivše fabrike akumulatora u Potočarima održana je komemoracija za žrtve genocida, koji se dogodio prije 28 godina, u julu 1995.

Ovog 11. jula biće ukopano 30 posmrtnih ostataka žrtava genocida. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine imala je samo 15 godina. Do sada je u Potočarima ukopana 6.721 žrtva genocida.