Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mehanizam koordinacije usvojen tajno i van državnih institucija

BiH

vijece ministara sjednica

Na sutrašnjoj  press konferencijama Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministra objavit će da je Mehanizam koordinacije kao jedan od uvjeta da aplikacija za članstvo BiH u EU bude kredibilna, usvojen.

Mehanizam je usvojen na Vijeću ministara 26. januara, a da za to javnost nije obaviještena što znači da je sada već sasvim jasno da su pregovori vođeni na političkom, a ne institucionalnom nivou.

Kako tvrdi agencija Patria, glavni dio pregovora vođen je između Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, a pod budnim okom Njemačke i Velike Britanije. Sporni su bili kantoni, ali čini se da je Čović napravio ustupak, jer je u Mehanizmu naznačeno da „U slučaju da Komisija ne može postići konsenzus prisutnih stalnih članova (a članovi su i kantoni op.a.) ovog člana po određenom pitanju, predsjedavajući Komisije upućuje zahtjev odgovarajućoj ministarskoj konferenciji da usaglasi rješenje spornog pitanja.

Faktički je napravljena viša instanca i tako će se riješiti problem kada jedan ili dva kantona ne budu saglasni sa odlukom većine.

Vijeće ministara BiH je, uz korekcije, na današnjoj sjednici, također, usvojilo Program rada za 2016. godinu, koji je baziran na Srednjoročnom programu rada Vijeća ministara BiH.

“U Program će biti ugrađen Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Izvještaja Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2015. godinu koji se odnose na Vijeće ministara. Godišnji program rada sadrži Akcioni plan provođenja, pregled zakona i drugih propisa, međunarodnih ugovora kao i razvojno-investicionih projekata/programa”, navode u Vijeću ministara BiH.

Strateški ciljevi su utvrđeni na osnovu općih principa razvoja (integrirani rast, pametni rast, održivi rast, inkluzivni rast i upravljanje u funkciji rasta). Za svaki strateški cilj definirani su srednjoročni ciljevi u okviru kojih su programi i projekti.

“U skladu s utvrđenim vanjskopolitičkim prioritetima Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara će i u ovoj godini nastaviti aktivnosti koje daju doprinos ispunjavanju uvjeta za daljnji napredak u procesu približavanja EU i NATO integracionim procesima. Planirane su i aktivnosti na unapređenju i jačanju sveukupnih odnosa sa susjednim i zemljama u regiji”, dodaje se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

Programom rada planiran je nastavak rada na unapređenju regionalnih trgovinskih odnosa BiH u okviru preferencijalnih trgovinskih sporazuma – SSP, CEFTA i EFTA. Bit će nastavljeni pregovori u cilju sticanja punopravnog članstva u WTO-u.