Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mehanizam koordinacije odražava dejtonsku strukturu BiH

inzko pdp1

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, i Bruce Berton, novoimenovani prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH tokom sastanka u Banjaluci složili su se da je mehanizam koordinacije dokument koji odražava dejtonsku strukturu BiH i daje puni značaj i kapacitet Republici Srpskoj u donošenju usaglašenih stavova na putu ka članstvu BiH u Evropskoj uniji.

Kako je saopšteno iz PDP-a, na sastanku održanom u prostorijama ove stranke konstatovano je da pravosuđe treba da bude nezavisno, nepristrasno i da na najprofesionalniji način odgovori na izazov borbe protiv korupcije i kriminala.

“Predloženi mehanizam koordinacije odgovara dokumentu koji je usvojen u Narodnoj skupštini RS u oktobru 2013. godine, s tim da je dodatno poboljšan definisanjem glasanja konsenzusom svakog nivoa vlasti u skladu sa njegovom ustavnom nadležnošću, što znači da se niti jedna odluka u Kolegijumu, Komisiji, podkomisijama i radnim grupama za evropske integracije, kao i ministarskim konferencijama, ne može donijeti bez glasa RS tj. predstavnika Vlade RS”, istakao je Borenović.

Dodao je da treba donijeti novi zakon o Ustavnom sudu BiH kako bi se eliminisali načini donošenja odluka preglasavanjem na štetu bilo kojeg naroda ili entiteta i izrazio je očekivanje da se ovo pitanje u što skorije vrijeme riješi. On je rekao i da se PDP ozbiljno priprema za novu fazu razvoja RS u kojoj bi prioritet trebalo biti rješavanje nagomilanih ekonomsko-socijalnih problema građana RS, umjesto besmislenih i ispraznih političkih tema.

Sastanku je prisustvovao i Zoran Talić, član Predsjedništva PDP-a, pri čemu je naglašeno da se PDP, zajedno sa strankama Saveza za promjene, ozbiljno priprema za sljedeće lokalne izbore u oktobru 2016. kao i opšte izbore najkasnije 2018. godine.