Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Marina Pendeš oslobođena svih optužbi

BiH

marina pendes

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš danas je pred Sudom BiH oslobođena optužbi za nesavjestan rad u službi te krivotvorenje službenog dokumenta u vrijeme dok je obavljala dužnost zamjenice ministra odbrane BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema optužnici, Pendeš je u svojstvu službene osobe, obavljajući dužnost zamjenice ministra odbrane BiH, navodno, omogućila da se savjetniku u njenom kabinetu Ivi Miri Joviću isplaćuju pripadajuće plaće i naknade iako nije redovno dolazio na posao, niti bio prisutan na radnom mjestu, čime je budžet države oštećen za 17.000 KM.

Sudija Branko Perić rekao je da u slučaju Pendeš vidljivo kako pozicija savjetnika nije pravilno precizirana, stoga je teško procijeniti da li ima riječi o nesavjesnom radu.

Josip Muselimović

Josip Muselimović

“Pendeš se oslobađa optužbi da je počinila krivično djelo nesavjesnog rada. Ne mislim da se sud treba baviti radom javne uprave kroz nesavjestan rad, ako javna uprava ne može sama sa tim da se izbori. U ovom slučaju smo vidjeli da je pozicija savjetnika nejasna i da rad takvog službenika nije preciziran zakonom. Gospodo novinari, istražite koliko savjetnika ima u državnim službama”, rekao je Perić.

Prema njegovim riječima, utvrđeno je da Jović nije bio prisutan na radnom mjestu 84 dana, ali je utvrđeno da je za to vrijeme obavljao poslove za Ministarstvo odbrane BiH.

“Na osnovu analize utvrđeno je da je on tokom tih dana obavljao druge poslove u interesu Ministarstva što je i odbrana prethodno tvrdila. Angažovanjem Jovića na tim poslovima, Pendeš nije prekršila zakon”, istakao je Perić.

Također je naglasio kako je ovo treći slučaj procesuiranja visokih državnih funkcionera BiH.

Suđenje Marini Pendeš počelo je u oktobru prošle godine. Ona je tokom sudskog postupka negirala navode optužnice tvrdeći kako je riječ o “montiranom procesu”. Ona danas nije bila prisutna na izricanju presude.

Njen advokat Josip Muselimović obratio se medijima ističući da prvenstveno nije vjerovao da će Sud BiH potvrditi optužnicu protiv Pendeš.

“Zadovoljan sam, međutim nisam zadovoljan ovim što se dešava u našem društvu i našem pravosudnom sistemu. Nisam vjerovao da ovakva optužnica može biti potvrđena. Ja sam mišljenja da iz ovog predmeta konačno neko mora izvući pouke i da se protiv visokih dužnosnika ne može na ovako površan način ulaziti u procese”, rekao je Muselimović.