Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosanska Krupa

Maloljetnik koji je ubio policajca ostavio poruku: Poznato ko stoji iza napada?

Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Općinski sud u Bosanskoj Krupi napadaču na policajce odredio je jednomjesečni pritvor, a u racijama koje su do sada provedene uhapšeno je sedam muškaraca i u toku je istraga kako bi se utvrdila njihova moguća povezanost s ubicom

Maloljetnik koji je prošle sedmice u Bosanskoj Krupi ubio jednog i teško ozlijedio drugog policajca na društvenim je mrežama ostavio poruke iz kojih se može zaključiti kako mu je motiv za taj zločin bio islamski radikalizam, objavili su u ponedjeljak lokalni mediji.

“Evo moj razlog zašto napadam policiju: podržavanje cionista, želja za EU, ubijanje nevinih muslimana i ubistvo Jusufa Barčića”, napisao je malodobni ubica čiji napad na policijsku postaju u Bosanskoj Krupi tužiteljstvo istražuje kao čin terorizma.

U prepisci je ubica je neimenovanom sagovorniku poručio da mu više ne šalje poruke kako ne bi “imao policiju za vratom”, prenosi Hina.

Učenik prvog razreda srednje škole u Bosanskoj Krupi, čiji su inicijali E.S., u prepisci je spomenuo “ubistvo Jusufa Barčića”, što jedna od tema brojnih teorija urote. Po ovoj je Barčić, koji je svojevremeno bio tretiran kao neformalni vođa vehabijskog pokreta a smrtno je stradao 2007., zapravo ubijen.

On je automobil kojim je upravljao udario u stup ulične rasvjete u Tuzli. Tada je teško ozlijeđen, a uprkos naporima liječnika preminuo je u bolnici. Policija je tada utvrdila kako je uzrok nesreće bila vožnja ne prilagođena uvjetima na cesti.

Među uhapšenim i profesor

Općinski sud u Bosanskoj Krupi napadaču na policajce odredio je jednomjesečni pritvor, a u racijama koje su do sada provedene uhapšeno je sedam muškaraca i u toku je istraga kako bi se utvrdila njihova moguća povezanost s ubicom.

Mediji su objavili kako je među uhapšen im i Hakija Kanurić, profesor na Islamsko-pedagoškom fakultetu u Bihaću.

Iz Tužiteljstva BiH u ponedjeljak su potvrdili kako će njima biti predane sve uhapšene osobe iz Bosanske Krupe iz Bihaća. Najavili su i kako će istraga sada biti proširena i zbog sumnje na finansiranje terorizma jer je kod uhapšenih tokom racija pronađen i značajan iznos novca.

Ubijeni policajac Ozren Maran (53) pokopan je u subotu na groblju u Bosanskom Novom, gdje je i živio, dok je njegov ozlijeđeni kolega Avdo Hasanović na liječenju u bolnici u Bihaću i izvan je životne opasnosti.