Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mahathir Mohamad i Ahmet Davutoglu na konferenciji u Sarajevu

MahathirMohamad230415_0

Međunarodna mirovna konferencija “Dvadeset godina mira – put naprijed” najavljena je za ponedjeljak u Sarajevu.

Organizator je Perdana Global Peace Foundation (PGPF) u saradnji s BBI VIP Business Clubom i Malezijsko-bosanskim poslovnim vijećem (MBBC).

Učesnici će se baviti uspjehom i izazovima u postizanju mira u BiH od Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas.

Cilj je također prikazati trenutnu ekonomsku i društvenu situaciju te instrumente za nastavak izgradnje i održavanja mira.

– Velika je čast biti domaćin međunarodne mirovne konferencije upravo ovdje u Bosni i Hercegovini. U postizanju mira u BiH, Malezija je imala aktivno učešće u nastojanjima da se sukob okonča te da se mir ponovo uspostavi na ovim prostorima. Radujemo se zanimljivoj sesiji na kojoj će učestvovati lideri iz svih krajeva svijeta. Oni će razmijeniti viđenja i perspektive o tome kako osigurati nastavak vladavine mira u Bosni i Hercegovini”, izjavio je Tan Sri Norian Mai, predsjedavajući PGPF-a.

Učešće na konferenciji najavili su eminentni političari iz cijelog svijeta, među ostalima, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, četvrti premijer Malezije Tun dr. Mahathir Mohamad,  premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu.

Govorit će i bivši predsjednici Slovenije i Hrvatske te vodeći tvorci javnog mnjenja iz BiH i Malezije.

Najavljena je i panel diskusija radi razmjene mišljenja, pogleda i sugestija te predlaganja rješenja u formi zaključaka.

Perdana Global Peace Foundation (PGPF) je prvi, ali odlučan korak na putu ka miru u svijetu čiji je cilj  okončanje ratova širom svijeta.

Njen osnivač YABhg. Tun dr. Mahathir Mohamad osmislio je “ozbiljnu, aktivnu i ustrajnu borbu protiv rata, a za mir”.

Eminentni profesionalci, intelektualci, pisci i govornici širom svijeta podržavaju ovu agendu i svi zajedno pasionirano zagovaraju mir.

Oni su potpisnici „Kuala Lumpur Incijative“ čiji je cilj podstaći definiranje ratova kao kriminalnih djela.