Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak u Prištini

Magazinović se sastao s Kurtijem: Raditi na jačanju odnosa BiH i Kosova

Foto: FENA

Kurti i Magazinović saglasili su se da je zajednička budućnost regije u Evropskoj uniji te su naglasili da postoji značajan prostor za saradnju zemalja zapadnog Balkana

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Saša Magazinović sastao se, u sjedištu kosovske Vlade u Prištini, sa premijerom Albinom Kurtijem.

Sagovornici su razgovarali o članstvu u Vijeću Evrope, a u tom kontekstu Magazinović je ponovio svoju snažnu podršku priključenju Kosova u veliku porodicu zemalja članica Vijeća Evrope, naglašavajući da, između ostalog, svi građani Kosova zaslužuju pristup Evropskom sudu za ljudska prava.

Govoreći o 10. godišnjici Berlinskog procesa, Kurti i Magazinović su ocijenili da je ta inicijativa izrazito korisna za regiju, kroz kreiranje mehanizama za pojednostavljenu saradnju i mobilnost građana. Izražena je nada da će i Bosna i Hercegovina uskoro ratifikovati sporazum o kretanju sa ličnim kartama u regiji, nakon što su to učinile sve druge države regije. Pozdravljena je ratifikacija sporazuma o priznavanju visokoškolskih diploma i kvalifikacija i profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, doktore stomatologije i arhitekte.

Kurti i Magazinović saglasili su se da je zajednička budućnost regije u Evropskoj uniji te su naglasili da postoji značajan prostor za saradnju zemalja zapadnog Balkana u procesu pristupanja koji podrazumijeva razmjenu iskustava i dobrih praksi, međusobnu podršku i zajedničko opredjeljenje za evropsku budućnost zemalja regije.

Kad je riječ o odnosima Bosne i Hercegovine i Kosova, Magazinović i Kurti smatraju da treba raditi na jačanju odnosa u korist građana obje države, bez obzira na trenutni stav po pitanju priznanja, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PS BiH.