Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prvi rezultati

Lokalni izbori 2024: SDA i HDZ slave, njihovi kandidati biće načelnici u Konjicu, Fojnici, Kreševu i Kiseljaku

catic osman
FOTO: Fena
Osman Ćatić: Ubjedljiva prednost

Prema prvim nezvaničnim rezultatima izbora Osman Ćatić (SDA) će vjerovatno ostati na poziciji gradonačelnika Konjica

Lokalni izbori 2024 u Općini Kiseljak, kao i u Fojnici, Konjicu i Kreševu, održani su dvije sedmice nakon ostatka BiH zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile ove općine. Prema podacima Centralne izborne komisije BiH, na lokalnim izborima u Fojnici, Kiseljaku, Kreševu i Konjicu glasalo je 27.386 birača ili 50,83 posto.

Biračka mjesta su zatvorena u 19 sati, osim dva biračka mjesta u Kiseljaku koja su bila otvorena 10-15 minuta duže, jer su za isto toliko vremena kasnila u otvaranju.

Osman Ćatić ubjedljivo vodi u Konjicu

Prema prvim nezvaničnim rezultatima izbora Osman Ćatić (SDA) će vjerovatno ostati na poziciji gradonačelnika Konjica. Ćatić trenutno ima 3.560 glasova, Emir Đulić (SDP) 599 glasova, a nezavisni kandidat Adnan Faladžić 1.297 glasova.

Ćatić je član Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA).

Sabahudin Klisura vodi u Fojnici

Prema neslužbenim i preliminarnim rezultatima Lokalnih izbora u Fojnici, novi mandat trebao bi osvojiti Sabahudin Klisura iz SDA, koji ima značajnu prednost nad svojim protukandidatima.

Klisura je i aktuelni načelnik ove općine, a prema neslužbenim rezultatima već ima 1.885 glasova.

Iza njega se nalazi kandidatkinja HDZ-a Mirjana Golub s 957, dok je na trećem mjestu Ramiz Meša iz Stranke za BiH, koji zasad ima 727 glasova. Na izbore u Fojnici izašlo je 5.337, a da je zasad prebrojano 3.569 glasova.

Boris Marić bez protivkandidata u Kreševu

Kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Boris Marić biće novi načelnik Općine Kreševo, s obzirom na to da je bio jedini kandidat. On će na ovoj poziciji naslijediti stranačkog kolegu Renata Pejaka u čijem je Kabinetu obavljao funkciju savjetnika.

Mladen Mirušić ubjedljivo vodi u Kiseljaku

Na Lokalnim izborima održanim u Kiseljaku pobijediti će Mladen Mirušić Ramljak iz HDZ-a, kažu neslužbeni i preliminarni rezultati.

Nakon prebrojanih nešto manje od 4.000 glasova, prema procjenama, Ramljak već ima 2.434 glasa, što je više nego njegova dva protukandidata zajedno.

Centralna izborna komisija BiH će preliminarne rezultate objaviti večeras u 24:00 sata u istoj web aplikaciji u kojoj su objavljeni i preliminarni rezultati lokalnih izbora održanih 6. oktobra 2024. godine. Podsjećamo, Jablanica je ostala jedina općina u kojoj izbori još nisu održani. Razlog su stravične poplave koje su pogodile tu opštinu. Izbori u Jablanici biće održani naknadno.