Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kurtulmus u Sarajevu: Turska se ponovo spaja sa Balkanom

Numan_Kurtulmus_Sarajevo

Zamjenik premijera Republike Turske Numan Kurtulmus izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je na Balkanu prošlo razdoblje podjela i sukoba, a da je jasno vidljivo i ponovno prisustvo Turske u ovoj bratskoj i prijateljskoj regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon dvodnevne posjete Makedoniji i Bosni i Hercegovini, zamjenik turskog premijera Kurtulmus je u sjedištu turske ambasade u Sarajevu u razgovoru sa novinarima izrazio veliko zadovoljstvo zbog činjenice da se na terenu konkretno vidi kako je Turska nakon jednog stoljeća ponovo prisutna na Balkanu.

On je u petak i subotu prisustvovao ceremonijama dodjela diploma svršenicima Internacionalnog Balkan Univerziteta (IBU) u Skoplju i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS). Pohvalivši te univerzitete za dosadašnja ostvarenja, Kurtulmus je kazao da je zadovoljstvo vidjeti kako su obje te visokoobrazovne ustanove balkanska slika zajedništva, multikulturalnosti i multinacionalnosti.

Podsjetivši kako su tokom šest stoljeća Osmanske vladavine na Balkanu u miru i zajedništvu živjele različite nacionalne, vjerske i etničke skupine, Kurtulmus je kazao kako je nakon Prvog svjetskog rata došlo do podjela među narodima na Balkanu koje su dovele do mržnji i sukoba.

Numan_Kurtulmus_Sarajevo1

“Znamo i kako su srpske snage sa okolnih brda gađale i pod opsadom držale Sarajevo u kojem se nalazimo. Balkan je dugi niz godina prolazio kroz razdvajanja, podjele i sukobe. Balkanski narodi se nisu razdvojili samo međusobno, već i od Turske i braće i prijatelja u toj zemlji. Te podjele su trajale cijelo stoljeće i dogodilo se mnogo patnje. Hvala Bogu, Turska se ponovo spaja sa Balkanom i braćom i prijateljima u ovoj regiji. Sa svim balkanskim narodima Turska je brzo ponovo izgradila prijateljske odnose i ti odnosi se i dalje razvijaju“, kazao je Kurtulmus.

Na upit novinara da komentira nedavno usvajanje rezolucije njemačkog Bundestaga u kojoj se o događajima iz 1915. godine, uz ostale armenske tvrdnje, koristi i termin “genocid“, Kurtulmus je kazao kako je to “besmislena“ odluka kojoj se ne može pridavati nikakav značaj, a najavio je da će to biti tema i predstojeće sjednice turske vlade.

Zamjenik šefa turske vlade Kurtulmus ističe kao mu je neshvatljivo da njemački parlament usvoji tako “besmislenu, neosnovanu, pristrasnu i nesadržajnu“ odluku kada je poznato da Njemačka sa Turskom od Prvog svjetskog rata gaji dobre prijateljske odnose, a da su i u razvoju Njemačke veliki udio dali i turski državljani kojih i danas u toj zemlji živi najmanje 3,5 miliona.

“Mnogo država koristi armenske tvrdnje kako bi prijetile Turskoj, a neke su to već radile bez uspjeha da ugroze i naštete Turskoj. Ta odluka za nas nema nikakvu važnost, ali je to krajnje pogrešna, politički besmislena odluka koja će narušiti odnose između Turske i Njemačke. Njemačka bi trebala preispitati svoj potez, a mi ćemo sigurno preispitati svoje odnose sa tom zemljom. U konačnici, njemački parlament je učinio sramotan potez. Prema Turskoj je to pogrešan korak i mi tu odluku smatramo nepostojećom i nastavljamo svojim putem“, poručio je Kurtulmus.

Ističući kako je Turska od početka zagovarala poboljšanje odnosa sa Armenijom, Kurtulmus je kazao da odluke poput one u Bundestagu i miješanje trećih zemalja u te odnose samo udaljava od procesa pomirenja.

“Ukoliko se zanimaju za dešavanja iz 1915. godine, uvijek smo to govorili, naše arhive su sve otvorena za sve koji žele da istražuju, ali neka i sve druge zemlje, uključujući i Armeniju otvore svoje arhive. Neka naučnici i historičari na bazi te građe dođe do zaključaka o događanjima iz 1915. godine. Međutim, cilj im nije to, već da Tursku politički stjeraju u ćošak. Turska nije zemlja koja se tako jeftinim politikim igrama može ugroziti. Cijelom svijetu poručujemo da stave na son svu historijsku građu i da historičari rasvijetle te događaje“, zaključio je Kurtulmus.