Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Da li previše očekujemo?"

U Istočnom Sarajevu zabranili održavanje diskusije o umjetnosti i aktivizmu

sloboda narodu pro educa
Foto: Pro Educa

Uz otkazivanje dozvole direktor je dao obrazloženje da mu je naređeno, od strane lokalnih političkih moćnika, da zabrani korištenje prostorija Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo za održavanje pomenute panel diskusije.

Udruženje građana Pro Educa je zakazalo panel diskusiju „Aktivizam i umjetnost – da li previše očekujemo?“ za četvrtak, 5. septembra, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Organizator je blagovremeno rezervisao salu, potpisao ugovor i unaprijed platio fakturu za korištenje sale u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Juče je, putem telefonskog poziva, direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo organizatorima otkazao dozvolu za korištenje sale, saopćeno je iz Pro Educa tima.

Uz otkazivanje dozvole dao je obrazloženje da mu je naređeno, od strane lokalnih političkih moćnika, da zabrani korištenje prostorija Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo za održavanje pomenute panel diskusije.

Cilj panel diskusije je razgovor kako umjetnost može biti alat za podizanje svijesti i podsticanje pozitivnih promjena u društvu, s obzirom na to da umjetnici mogu doprinijeti da različite teme, kulturne, društvene, ekološke, budu vidljivije uz njihov angažman.

O novoj lokaciji održavanja panel diskusije javnost će biti blagovremeno obaviještena.