KS: Analizirani uzorci mesa nisu pokazali prisustvo salmonele
S obzirom na pojavu salmonele u zemljama regiona, kantonalni veterinarski inspektori su tokom decembra 2016. godine na području Kantona Sarajevo provodili sveobuhvatne usmjerene inspekcijske nadzore kod subjekata koji se bave uvozom, preradom, prodajom i distribucijom mesa, mesnih prerađevina i jaja.
– Izvršeno je ukupno 649 inspekcijskih nadzora kojima su obuhvaćeni najznačajniji uvoznici mesa, industrijski proizvođači mesnih prerađevina koji koriste uvoznu i domaću sirovinu, veliki trgovački centri, te druge klaonice i samostalni objekti koji prodaju svježe neupakovano ili upakovano meso i jaja- potvrdila je Feni glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS Vildana Brdarić.
Naglasila je da je “na mikrobiološku analizu uzeto 419 uzoraka i prema, do sada većini poznatih rezultata laboratorijskih analiza, u kontrolisanim proizvodima nije utvrđeno prisustvo bakterije Salmonela spp, kao ni drugih bakterija značajnih za sigurnost potrošača, izvan propisanih granica”.
– Utvrđeni nedostaci pretežno se odnose na nepropisno obilježavanje mesa, nedostatak deklaracije i dokumentacije o zdravlju i porijeklu, neodgovarajući temperaturni režim čuvanja, te nehigijensku manipulaciju proizvodima u momentu kontrole – kazala je Brdarić.
Po njenim riječima, radi utvrđenih nepravilnosti inspektori su izrekli 36 novčanih kazni u ukupnom iznosu 36.050 KM, te u pet slučajeva naredili neškodljivo uništenje oko 150 kg mesa i mesnih proizvoda koji nisu imali odgovarajuću veterinarsku dokumentaciju.
Kontrole na ove okolnosti bit će nastavljene i u predstojećem periodu u redovnim i usmjerenim nadzorima, najavljeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.