Ministartvo okoliša i turizma
Krizni štab KS pozvan da preispita odluku o ograničenom broju osoba u zatvorenom
Ističu da je turistički sektor najpogođeniji u vrijeme pandemije, a odlukama Kriznog štaba koje nisu sagledane sa svih aspekata, uništava se i ‘slamka ekonomskog spasa’ za turističke privrednike.
Federalno ministarstvo okoliša i turizma poziva Krizni štab Kantona Sarajevo da preispita svoju odluku o zabrani okupljanja više od 30 ljudi u zatvorenom prostoru i 60 osoba na otvorenom.
– Odluku, za koju smo saznali iz medija, neophodno je preispitati, jer će se vrlo negativno odraziti na ugostiteljsko-turistički sektor. Iako smo svjesni opasnosti pandemije koronavirusa, odluka Kriznog štaba da se, na primjer, u zatvorenom prostoru ne može okupiti više od 30 osoba, bez obzira da li taj prostor imao 50 ili 500 kvadratnih metara, potpuno je nejasna i vrlo negativno će se odraziti na poslovanje ugostiteljskih i hotelskih kapaciteta koji imaju ogromne površine, poput konferencijskih i kongresnih sala – kazali su iz tog ministarstva.
Ističu da je turistički sektor najpogođeniji u vrijeme pandemije, a odlukama Kriznog štaba koje nisu sagledane sa svih aspekata, uništava se i ‘slamka ekonomskog spasa’ za turističke privrednike.
Ministarstvo je u saradnji s hotelijerima u fazi izrade protokola kojim bi se uspostavili standardi ponašanja za vrijeme pandemije i osigurali uvjeti za korona-free smještajne kapacitete sa poštivanjem svih mjera i preporuka epidemiologa.
Međutim, smatraju da odluka Kriznog štaba ugostitelje i hotelijere potpuno onemogućava da rade, što će imati katastrofalne ekonomske posljedice i po javne budžete.
– Iznimno poštujemo struku, savjete i upute epidemiologa u ova teška vremena. Ali isto tako pozivamo sve nadležne institucije i krizne štabove da se prilikom donošenja odluka koje mogu imati štetne implikacije po privredu, kao što je u navedenom slučaju načinjena šteta ugostiteljstvu i turizmu, da se prijedlozi razmatraju sveobuhvatno i interdisciplinarno – saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.