Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje Žena-žrtva rata

Krivična prijava protiv više osoba zbog veličanja ratnog zločinca Ratka Mladića u Višegradu

visegrad vatromet obiljezavanje 9. januar
Foto: Screenshot/ YouTube

Kao dokaz je priložen i video snimak koji su prenijeli mnogi bh. portali

Udruženje ‘Žena-žrtva rata’ podnijelo je krivičnu prijavu protiv više osoba Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine jer su, kako se navodi, “počinili krivično djelo izazivanjem nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”, tokom proslave neustavnog dana RS-a u Višegradu.

-Navedeni su 08.01.2024. godine, uoči 9. januara u večernjim satima u Višegradu, na mostu Mehmed-paše Sokolovića na kojem su počinjeni brojni zločini nad Bošnjacima, istakli oficirsku kapu ratnog zločinca Ratka Mladića, skandirajući ime ratnog komandanta Vojske RS-a, koji je zbog genocida i drugih zločina osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Pjevali su pjesme kojima se vrijeđa dostojanstvo drugog naroda, pozivajući na mržnju i netrpeljivost – saopćeno je iz Udruženja ‘Žena-žrtva rata’.

Kako navode u saopćenju za javnost, krivična prijava podnesena je protiv Novaka Knežića iz Višegrada, koji je objavio, postavio video na Youtube; N.N. lica koja su organizovala okupljanje na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu. N.N. lica koja su odobrila okupljanje na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu. N.N. lica koja nisu spriječila okupljanje na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

Kao dokaz je priložen sljedeći video, koji su prenijeli mnogi bh. portali.