Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka Suda BiH

Krišto se boji presedana: Imenovanje jednog direktora moglo bi ih skupo koštati!

Foto: Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara BiH potpuno zanemarilo jedan konkurs iz 2021. na kojem je kadar SDA za direktora Agencije za policijsku podršku bio prvorangiran

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (HDZBiH) na sjednici održanoj 29. augusta, informirala je članove Vijeća ministara o presudi Suda Bosne i Hercegovine u predmetu Husein Nanić (SDA) protiv Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara odnosno Ministarstva sigurnosti. Krišto je, saznaje Fokus, u više navrata pozvala na oprez odnosno alamirala je instituciju Pravobranilaštva BiH.

Naime, tom presudom u cijelosti se uvažava Nanićev zahtjev i poništava se imenovanje Envera Hadžiahmetovića s mjesta direktora Agencije za policijsku podršku BiH, a nalaže se Vijeću ministara da za direktora imenuje Huseina Nanića.

Sud BiH utvrdio propuste

Naime, Vijeće ministara BiH u aktuelnom sazivu u julu prošle godine imenovalo je Hadžiahmetovića (NiP) potpuno zanemarujući konkurs iz 2021. na kojem je Nanić bio prvorangiran. Ova garnitura vlasti je taj konkurs poništila, iako ga je bila dužna provesti, raspisala je novi, te je imenovala Hadžiahmetovića za direktora. Ove propuste uvažio je Sud BiH.

Krišto je od institucija Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine posebno zatražila da u ovom slučaju treba pratiti rokove „kako se ne bi dogodio propust, jer je ovo prvostepena presuda, te da se mora učiniti sve, te biti ažurni zbog proceduralnih razloga, a ne zbog nekih drugih pravnih osnova“. Ovo su navodi Krišto koji su sročeni u transkriptu sjednice Vijeća ministara BiH.

Država bi imala štetu

Također, prilikom rasprave o tačkama Pravobranilaštva predsjedavajuća Krišto je pozvala pravobraniteljicu da se maksimalno pravobranioci uključe u ove predmete u cilju sačinjavanja pravnih lijekova „kako država zbog određenih propusta ne bi imala štetu i ne bi se dogodio presedan kao što je možda slučaj s prvostepenom presudom Nanić“.

A presedan bi u ovom slučaju značio da su i neka druga imenovanja Vijeća ministara BiH sporna, odnosno slučaj „Nanić“ bi se u smislu pravnog presedana ovom sazivu Vijeća ministara BiH mogao obiti o glavu.