Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavajuća VMBiH

Krišto: Posjeta Plenkovića je potvrda dobrih odnosa između BiH i Hrvatske”

borjana kristo
Foto: Fena

Kako je navela, teme sastanka bile su projekti između BiH i Hrvatske, te budući odnosi između ove dvije zemlje

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto se obratila medijima nakon što je završila sastanak s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Na početku obraćanja, Krišto se zahvalila na posjeti Plenkoviću, naglašavajući da je ovo prva posjeta premijera Hrvatske nakon što je dobio novi mandat na ovom mjestu.

“To je potvrda dobrih odnosa između BiH i Hrvatske, te potvrda da ste iskren prijatelj Bosne i Hercegovine”, rekla je Krišto.

plenkovic kristo
Foto: Fena

Podsjetila je i na prijašnju posjetu Plenkovića u januaru ove godine, kada su zajedno s njim došli tada premijer Nizozemske Mark Rutte te predsjedavajuća Evropske komisije Ursula von der Leyen. Naglasila je da je ta posjeta bila ključni moment za poboljšanje odnosa među vladajućom koalicijom i napredak na EU putu BiH.

“Zahvaljujući lobiranju Hrvatske i Andreja Plenkovića između ostalog, Bosna i Hercegovina je dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora za članstvo u EU”, dodala je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Kako je navela, teme sastanka bile su projekti između BiH i Hrvatske, te budući odnosi između ove dvije zemlje.

Govorila je i o Izbornom zakonu BiH, rekavši da je taj zakon jedan od ključnih dijelova EU puta naše zemlje.

Krišto je, u tom kontekstu, najavila “iskorak” do kraja godine, ali i istakla neuspjeh s usvajanjem Reformske agende u prethodnom periodu.

“Što se tiče Plana rasta, odnosno Reformske agende, žao mi je što nije došlo do usvajanja ovog dokumenta na kojem smo radili osam mjeseci. Žao mi je što je to opozicija iskoristila kao politički alat. Vršim razgovore svaki dan s premijerima kantona kako bi došli do rješenja koje je u interesu cijele Bosne i Hercegovine”, rekla je Krišto.