Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komisija za informisanje

Konkurs za članove Upravnog odbora RTV-a FBiH raspisan mimo pravila: Problem Krešić?

bhrt rtv dom
FOTO: Pixsell

Parlamentarno tijelo o kojem ovdje govori Čamdžić je Komisija za izbor i imenovanje.

Komisija za informisanje Predstavničkog doma Pralamenta FBiH većinom glasova je na današnoj sjednici zaključila da se proces izbora kandidata za članove Upravnog odbora Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine ne odvija u skladu s važećim zakonom.

OHR i nadležno tužilaštvo

Također je zaključeno da u cijeli slučaj treba aktivno da se uključe Ured visokog predstavnika u BiH i nadležno tužilaštvo, a sve ove zaključke, donesene sa šest glasova ‘za’, tri ‘protiv’ i jednim uzdržanim, Komisija će uputiti Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

Predsjednik tog tijela Sanel Kajan (Demokratska fronta) novinarima je nakon sjednice izjavio da on nije za imenovanje Zorana Krešića u Upravni odbor RTV-a FBiH ukoliko bude tačna informacija iz medija da je on jedan od kandidata prijavljenih na konkurs, inače raspisan mimo važećih zakonskih pravila.

Krešić je u javnim istupima ispoljio antidržavne stavove i politički agitovao za paradržavne projekte pozivajući na rušenje Federacije BiH, rekao je Kajan, napominjući da on nije za imenovanje a ni kandidaturu osoba s takvim stavovima ni za jednu javnu poziciju.

Sporni istupi

Član Komisije za informisanje Mirsad Čamdžić iz Naše stranke, koji je glasao protiv današnjih zaključaka Komisije, novinarima je nakon sjednice obrazložio da Krešićeve istupe apsolutno ne podržava, ali se ne slaže ni s tim da se Komisija za informisanje ponaša po principu da prijavljene osobe etiketira na način ‘ovaj može, ovaj ne može’. Neprimjereno je da ozbiljno parlamentarno tijelo arbitrira ko treba a ko ne treba da bude prijavljen, dodao je Čamdžić.

Mi smo tu da poštujemo procedure, postoji komisija koja će pogledati prijave pristigle na konkurs i potom donijeti odluku – njegove su riječi.

Parlamentarno tijelo o kojem ovdje govori Čamdžić je Komisija za izbor i imenovanje.