Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

teška situacija

Kovač za Fokus: Imamo dosta informacija o velikom broju povrijeđenih i nestalih osoba

kiseljak poplave majda kovac

Jedna osoba je u autu zarobljena na cesti. Izgubljen je kontakt s istom – Jutros smo zaustavili sve operacije deminiranja i sve ljude stavili u pripravnost

Obilne padavine u protekla 24 sata prouzokovale su mnoštvo popljavljenih područja na području Hercegovine i srednje Bosne. Prijavljene su i ljudske žrtve. Glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač za Fokus je dala opsežnu informaciju o stanju na svim poplavljenim područjima, odnosno Jablanice, Konjica, Kreševa,  Kiseljaka, Vareša i Fojnice.

Kako je navela, došlo je do prekida telefonskih i putnih komunikacija na dionicama Jablanica – Mostar, Jablanica-Risovac, Jabalnica – Prozor.

Odsječeni putevi

-Imamo dosta informacija o velikom broju povrijeđenih i nestalih lica. Imamo informacija o žrtvama koje nisu potvrđene. Ne možemo još uvijek govoriti o broju žrtava. Dio Buturović-Polja također je odsječen od lokalnog puta. Teško je pristupiti unesrećenim ljudima. U mjestu Ostrožac došlo je do odrona na prugu – kazala nam je Kovač. 

Iz Donje Jablanice, navela je, imaju zahjeve za angažman helikoptera zbog evakuacije jednog djeteta koje je povređeno. FUCZ je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i službama koje su u ovom trenutku potrebne. Navela je da je Ministarstvo odbrane i Ministarstvo sigurnosti u stalnom kontaktu s kantonalnin upravama i općinskim civilnim zaštitama, dok je FUP je također stavio svoju specijaliziranu jedinicu na raspolaganje. 

-Potreban nam je helikopter Oružanih snaga. Jutros smo zaustavili sve operacije deminiranja i sve ljude stavili u pripravnost, angažovali smo tim za izviđanje koji je odmah otišao na teren. Pripadnici federalnih specijaliziranih jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom s opremom su angažirani. Otišao je zahtjev za tešku mašineriju jer imamo najviše zahtjeva za teškim mašinama, kao i zathtjev prema OSBiH za angažovanje inženjerske jedinice i mašina – kazala je Majda Kovač, dodavši da Vlada FBiH  hitno zasjeda a na toj sjednici je i direktor FUCZ-a.

Kreševo i Fojnica

Ističe da je Kreševu teška situacija, ali i na području Fojnice gdje je došlo do poplava na u naseljima Gojevići, Bakovići, Drin, Luke, i niz drugih. 

-Sve snage su i dalje na terenu. U naselju Bakovići 17 ljudi je evakuisano, a došao je zahtjev za još četiri osobe u Zavodu za mentalno zbrinjavanje. Jedna osoba je u autu zarobljena na cesti. Izgubljen je kontakt s istom. U mjestu Gojevići u ugostiteljskom objektu četiri osobe su zarobljene. Putna infrastruktura je ugrožena. Most za naselje Drin je poplavljen – kazala nam je Kovač.