Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vijeće ministara bih

Košarac okončao imenovanje kadrova Zukana Heleza po naštimanom pravilniku

Foto: Fena/Pixsell

Kako bi omogućio imenovanje Adele Vileš Bektaš koja je iz Bugojna i slovi kao kadar potpredsjednika SDP-a i ministra odbrane BiH Zukana Heleza, njegov kolega iz Vijeća ministara Staša Košarac u proceduru je uputio pomenute izmjene pravilnika kako bi Adela Vileš-Bektaš „po zakonu prošla“ za zamjenika direktora

Vijeće ministara BiH juče je na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa imenovao Adelu Vileš Bektaš za zamjenicu direktora Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja na period od pet godina.

Ovim imenovanjem praktično je okončan posao započet štimanjem pravilnika o sistematizaciji kako bi na navedenu funkciju bila imenovana Adela Vileš-Bektaš, piše Capital.

Kao što je ovaj portal ranije pisao, važećim pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji bilo je predviđeno da zamjenik direktora mora imati završen poljoprivredni fakultet, smjer zaštita bilja, ratarski, voćarsko-vinogradarski, vodoprivredne melioracije, biljne proizvodnje ili opšti smjer, dok je Adela Vileš-Bektaš imala završen poljoprivredni fakultet, smjer prehrambene tehnologije i nije ispunjavala uslove za imenovanje na tu funkciju.

Imenovanje Jovića i Vileš-Bektaš

Vijeće ministara BiH je polovinom jula prošle godine imenovao Predraga Jovića za direktora Uprave, dok je Adela Vileš Bektaš imenovana za v.d. zamjenicu direktora uz obrazloženje da ne ispunjava uslove za direktora.

-S obzirom na to da na javnom konkursu nije bilo uspješnih kandidata za radno mjesto zamjenika direktora, za v.d. je imenovana Adela Vileš Bektaš do okončanja konkursne procedure, a najduže na period od tri mjeseca. Agencija za državnu službu zadužena je da hitno raspiše konkurs za zamjenika direktora, saopšteno je poslije te sjednice Vijeća ministara održane polovinom jula.

Kako bi omogućio imenovanje Adele Vileš Bektaš koja je iz Bugojna i slovi kao kadar potpredsjednika SDP-a i ministra odbrane BiH Zukana Heleza, njegov kolega iz Vijeća ministara Staša Košarac u proceduru je uputio pomenute izmjene pravilnika kako bi Adela Vileš-Bektaš „po zakonu prošla“ za zamjenika direktora.

Šta je navedeno u Pravilniku

U predloženim izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji koje je Vijeće ministara usvojio navodilo se da se „kod zamjenika direktora mijenjaju posebni uslovi u pogledu zahtjevane stručne spreme kako bi se omogućilo većem broju zainteresovanih kandidata da se prijave na javne oglase koji se budu raspisivali“.

To je licemjerno obrazloženje zato što se pravilnik ne mijenja da bi se „omogućilo većem broju zainteresovanih kandidata da se prijave na konkurs“, već se prilagođava stručnoj spremi Adele Vileš Bektaš čije imenovanje je politički dogovoreno.

-Niko ne dovodi u pitanje njenu stručnost, jer je magistar prehrambene tehnologije i dokazana u struci, ali kao sugrađanka ministra odbrane i potpredsjednika SDP-a Zukana Heleza slovi i za njegov kadar, tako da indirektno ispada da dok se u javnosti sukobljavaju, unutar Vijeća ministara Staša Košarac štima konkurs za kadrove Zukana Heleza, ocijenio je sagovornik Capitala iz Vijeća ministara koji je insistirao na anonimnosti.