Odlaze raditi na more
Konobari u RS-u traženi kao suho zlato: “Dajte im platu 800 KM pa neće ići”
U ljetnoj sezoni veća je tražnja za konobarima zbog proširenja posla domaćih ugostitelja, ali ih je sve teže naći jer neki već odavno hljeb zarađuju na primorju
Dok pojedini vlasnici ugostiteljskih lokala povećanjem plata zaustavljaju odlazak konobara na sezonske poslove na primorje, u drugim su sve učestaliji oglasi u kojima se potražuje ova struka.
Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turzima u RS, kaže da 30 do 40 lokala u Banjaluci ne mijenja konobare jer su im dali dobre uslove, dok sa druge strane postoje vlasnici ugostiteljskih lokala koji se ponašaju neodgovorno.
“Ne odlaze konobari kojima se povećavaju plate, ali imamo vlasnike lokala koji ih plaćaju 500 KM i pitaju se zbog čega odlaze. Neka daju konobarima platu bar 800-900 KM i bolje uslove rada i niko neće odlaziti”, kaže Tatić.
On kaže da je mnogo ljudi otišlo da radi tokom ljetne sezone na primorje, jer su tamo cijenjeni za svoj rad i dobijaju adekvatan novac.
“U Banjaluci konobari rade 30 dana, bez slobodnog dana, nemaju plaćeno zdravstveno, nemaju godišnji odmor i svi ćutimo. U jednom banjalučkom restoranu konobari nemaju pravo da jedu i onda kažu – nema konobara. Nedostatak je jer niko neće da radi za 500-600 KM, pa za te pare neće ni imati radnike”, kaže Tatić.
U ljetnoj sezoni veća je tražnja za konobarima zbog proširenja posla domaćih ugostitelja, ali ih je sve teže naći jer neki već odavno hljeb zarađuju na primorju.
“S iskustvom ili bez, bez volje ne, sa voljom da, potrebni su nam šankeri/šankerice i konobari/konobarice. Zastalno, sezonski ili vikendom. Kako god vam odgovara, javite se. Vrhunski uslovi i vrhunsko iskustvo”, jedan je od oglasa s interneta.
Danijel Surtov iz prijedorske pivnice “Molly Malone” kaže da ne postoji nijedan lokal u Prijedoru koji u ovom periodu ne potražuje konobare.
“Ljeti se povećava obim posla pa su nam potrebni radnici, ali otežavajuća okolnost za pronaći ih je odlazak na sezonske poslove na primorje”, kaže Surtov.
On smatra da plate nisu presudne, jer su u zadnje vrijeme dosta dobre.
“Konobari kod nas izlaze dobre plate s bakšišom, plate su redovne i uredno prijavljene, radnici imaju topli obrok, tako da su uslovi dobri. Mi sada potražujemo konobare, ali postoji problem što se javljaju ljudi koji nemaju dobrog iskustva, a zahtijevaju uslove bolje od kvalitetnih konobara koji već rade”, kaže Surtov.
Dodao je da postoji problem u našem školstvu što nemamo dovoljan broj mladih i edukovanih ljudi koji bi radili te poslove, te da bi nadležni trebalo na tome da porade.
U Trebinju se turistička sezona odvija sasvim normalno jer su trebinjski poslodavci povaćali plate, pa se polako zaustavlja ekspanzija odlaska radne snage prema Dubrovniku i Herceg Novom.
Nezvanično se barata podacima da oko 1.500 mladih iz Trebinja radi u Dubrovniku, što sezonski, što u stalnom radnom odnosu, ali se taj trend polako zaustavlja povećanjem plata sugerisanim od trebinjske lokalne vlasti.
“Razgovarali smo s privatnim preduzetnicima o povećanju plata, uz prijedloge da zajednički iznalazimo rješenja i da im i mi pomognemo različitim olakšicama, kako bi radniku bilo bolje i kako bi dobijao više naknade za svoj rad. I sami privatni preduzetnici su se suočili sa činjenicama da moraju povećati plate kako im radnici ne bi odlazili, tako da u Trebinju gotovo i nema preduzetnika koji radniku isplaćuje onaj republički minimalac”, kaže Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.
On objašnjava da su, osim privatnika koji su se suočili sa činjenicom da im radnici odlaze, plate uposlenicima podigli i oni koji nisu imali taj problem, uvidjevši da slična sudbina čeka i njihove firme ukoliko se nešto ne promijeni.