Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Događaj u Ljubuškom

Konferencija ‘BiH i Zapadni Balkan na putu ka EU’: Pokazujemo da je moguće raditi zajedno 

Foto: FENA

Trodnevna Međunarodna konferencija “Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan na putu ka Evropskoj Uniji” počela je u petak u Ljubuškom u organizaciji Panevropske unije BiH i Zaklade “Ljudsko bratstvo”, a okupila je više od osamdeset predstavnika institucija BiH, Evropske unije, akademske zajednice Evrope i Bosne i Hercegovine, međunarodnih organizacija, te stručnjaka iz područja evropskih integracija.

Značajan skup

Organizatori su istakli kako je riječ o značajnom skupu, do sada najvećoj konferenciji evropskih integracija u BiH, koja će govoriti o temama “Decenija izazova i novih prilika za BiH”, “Evropski i Balkanski mir”, “Regionalna saradnja i EU integracije” i “Transformacijske politike u 21. stoljeću”.

-Važno je da se povezujemo, naglasio je akademik prof. dr. mons. Franjo Topićo, v.d. predsjednika Panevropske Unije BiH i predsjednik UO Zaklade “Ljudsko bratstvo”.

“Ništa ne ide lako niti se postiže odjednom. Mi na neki način doprinosimo zbližavanju ljudi upravo kroz ovu konferenciju. Naše predsjedništvo ima i simboličku važnost, jer okuplja predstavnike sva tri naroda. Time pokazujemo da je moguće raditi zajedno i graditi saradnju”, podvukao je on.

Glavni sekretar Međunarodne Panevropske unije Pavo Barišić istaknuo je značaj ove organizacije, koja djeluje više od sto godina, naglašavajući njen utjecaj na procese ujedinjenja evropskih zemalja i stvaranje Ebropske unije. Kako je naglasio, svi utemeljitelji evropskih zajednica i Evropske unije potekli su iz panevropskih krugova.

Prema njegovim riječima, BiH ima posebnu ulogu u daljnjem proširenju EU-a, te smatra da bi članovi Evropskog parlamenta, kada se bolje upoznaju s izazovima s kojima se suočava BiH, mogli poticati proces pregovora i utjecati na njegovo ubrzanje u svojim zemljama i europskim institucijama.

“Pitanje Ukrajine i drugih zemalja otvorilo je i temu jugoistočne Evrope, posebno BiH. Smatram da je važno iskoristiti ovaj trenutak za što bolju pripremu za pregovore i rješavanje određenih pitanja. Način na koji se ovdje provode neki procesi, poput jačanja entitetskih granica i tendencija prema otcjepljivanju, nije dobar put. Međutim, opredjeljenje građana BiH prema Evropi nadilazi sve postojeće podjele”, podvukao je Barišić.

Efikasnije BiH usmjeriti ka EU

Glavna sekretarka Panevropske unije Bosne i Hercegovine i direktorica Vanjskopolitičke inicijative BiH Zvonimira Jakić rekla je kako Panevropska unija BiH svake godine organizira međunarodnu konferenciju u različitim dijelovima zemlje s ciljem poticanja evropskog puta BiH.

“Cilj svake konferencije je okupiti političare i akademsku zajednicu kako bi ubrzali i efikasnije usmjerili BiH prema Evropskoj uniji”, dodala je Jakić, ističući važnost deklaracije koja se usvaja na konferenciji.

Ta deklaracija, kako je pojasnila, sadrži pohvale, ali i kritike na rad institucija BiH, te se šalje premijerima i predsjednicima diljem EU i Evropske komisije. Jakić je naglasila da je uključivanje predstavnika civilnog društva ključno za uspjeh konferencije, jer se kroz zajednički rad s EU delegacijom u BiH predlažu rješenja za ključne političke izazove.

Navedeni skup podržan je od Parlamentarne Skupštine BiH, Hrvatskog poslovnog kluba BH, Vlade ŽHK, grada Ljubuškog i drugih.