Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Susret šefova diplomatije

Konaković tokom posjete Sudijskoj Arabiji razgovarao s ministrom vanjskih poslova

konakovic saudijska arabija
Foto: MVPBiH

Ministri su razgovarali i o situaciji na jugoistoku Evrope i na Bliskom Istoku te o saradnji dviju zemalja u multilateralnim organizacijama

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas tokom službene posjete Kraljevini Saudijskoj Arabiji s ministrom vanjskih poslova te zemlje, princom Faisalom bin Fahranom Al Saudom, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu.

Konaković je izrazio zadovoljstvo zbog dobrih i prijateljskih odnosa dviju zemalja i zahvalio Kraljevini Saudijskoj Arabiji za političku i materijalnu podršku koju pruža Bosni i Hercegovini.

Ministri vanjskih poslova i delegacije dviju zemalja razmijenili su mišljenja o unutrašnjopolitičkim i vanjskopolitičkim ciljevima dviju zemalja.

Ministri su razgovarali i o situaciji na jugoistoku Evrope i na Bliskom Istoku te o saradnji dviju zemalja u multilateralnim organizacijama.

Ministar Konaković je naglasio da objektivne mogućnosti i potencijali za saradnju dviju zemalja mogu biti značajno unaprijeđeni te da je svakako poželjno intenzivirati saradnju organizovanjem bilateralnih susreta, susreta na visokom nivou, zatim organizovanjem poslovnih foruma te razvojem saradnje u oblastima od interesa za obje zemlje.

Ministar Konaković je naveo da su u Bosni i Hercegovini investicije perspektivne u mnogim oblastima ali svakako i telekomunikacijama, transportnim sistemima i infrastrukturi.

Ministri vanjskih poslova i delegacije razmotrili su stanje pregovaračkih postupaka u bilateralnim sporazumima između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije.

Konaković je pozvao je saudijskog šefa diplomatije da posjeti Bosnu i Hercegovinu a on je prihvatio poziv da uskoro dođe u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.