Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Kupovina na veliko"

Konaković potpisao plan nabavki: Ambasadoru BiH u Iranu namještaj od 68.230 KM

cardaklija konakovic iran
FOTO: MVP/Fena
Ambasadoru Čardakliji za namještaj u rezidenciji ministar Konaković potpisao 68.230 KM

Nove limuzine ambasadorima BiH u Švicarskoj, Kuvajtu, Italiji, Japanu, Egiptu… Misiji BiH u UN-u idu dva automobila

Ministarstvo vanjskih poslova BiH na čijem čelu je ministar Elmedin Konaković sačinilo je plan javnih nabavki do kraja 2024. godine, kako za samo Ministarstvo, tako i za diplomatsko-konzularnu mrežu.

Prema ovom planu, u koji je Fokus imao uvid, između ostalog je planirano da se ambasadoru BiH u Iranu (u Teheranu) Nijazu Čardakliji opremi njegova rezidencija s namještajem i to čak u iznosu od 68.230 KM! 

Opremanje rezidencije

Prema informacijama koje smo dobili, ovo je pravi raritet da se odobri opremanje rezidencije jednom od ambasadora BiH u inostranstvu, a posebno ne u ovako visokom iznosu.

faksimil dijela plana javnih nabavki MVP
Faksimil
Za ambasadorovu rezidenciju namještaj od 68.230 KM

Usporedbe radi, ambasadi (a ne rezidenciji) BiH u Jordanu odobren je iznos za namještaj od 6.400 KM.

Staze i svjetiljke

Kada je riječ o ostatku plana, pada u oči kako je odobrena kupovina nekoliko automobila i to za ambasadore BiH u Švicarskoj, u Dohi (Katar), u Egiptu, u Kuvajtu, u Italiji, u Japanu, u Turskoj, Generalnom konzulatu u Štutgartu (Njemačka), Misiji BiH pri OSCE-u u Beču, dok će Misiji BiH pri UN-u u New Yorku, na čijem čelu je ambasador Zlatko Lagumždija, biti odobrene dvije limuzine.

Kada je o planu nabavku za samo Ministarstvo vanjskih poslova BiH, planirane su nabavke staza (tepisi) u iznosu od 71.200 KM, diplomatski pokloni od 20.000 KM, svjetiljke u iznosu od 176.200 KM itd.