Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar vanjskih poslova

Konaković o Severininom slučaju i njenim tvrdnjama o Srebrenici. Spomenuo je i Bajrami

Foto: Fena/Pixsell

On se u objavi na društvenim mrežama osvrnuo i na slučaj bh. pjevačice Selme Bajrami kojoj je, također, zabranjen ulazak u Srbiju

Nakon što je srbijanska policija zadržala hrvatsku pjevačicu Severinu Vučković, između ostalog i zbog izjava o genocidu u Srebrenici, oglasio se i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

On se u objavi na društvenim mrežama osvrnuo i na slučaj bh. pjevačice Selme Bajrami kojoj je, također, zabranjen ulazak u Srbiju.

“Srbija je zaustavila i ispitivala Severinu samo zato što je govorila istinu o Srebrenici. Ovaj postupak je jasan odraz jadnog režima koji javne osobe poput Selme Bajrami i Severine doživljava kao nacionalnu prijetnju, a istina o Srebrenici ostaje njihova noćna mora”, naveo je Konaković.

Podsjetimo, Severina je u ponedjeljak saopćila da ju je granična policija nakon zaustavljanja prvo primorala da čeka u automobilu nekoliko sati, potom su 45 minuta pregledavali njezino vozilo, pa je odveli na ispitivanje o temama poput genocida u Srebrenici, Jasenovcu, njezinoj podršci protestu protiv iskapanja litija, prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, vojno-redarstvenoj operaciji Oluja i drugim.

Severina nakon toga zatražila svoje dokumente i vratila se u Hrvatsku. Poručila je da u Srbiju više neće “dok je onaj diktator na vlasti”.

“Onaj koji je trenutno na vlasti u Srbiji neće mojim maltretiranjem skrenuti pažnju s problema koji more Srbe u Srbiji”, kazala je.