Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik NiP-a

Konaković o blokadi Doma naroda PSBiH: Greška u kojoj učestvuje i Ademović iz NiP-a

elmedin konaković nakon sastanka
FOTO: Fena/ Arhiva
Elmedin Konaković

“Potpuno pogrešnom smatram blokadu Doma naroda i to svih delegata iz Kluba Bošnjaka među kojima je i Kemal Ademović iz Naroda i pravde”

Ministar vanjskih poslova i lider Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković komentarisao je za televiziju N1 blokadu u Domu naroda Parlamenta BiH.

Podsjećamo, delegati iz Kluba Bošnjaka nisu pristali doći na sjednicu koja je trebala biti održana jučer, a razlog je Prijedlog izmjena Zakona o Ustavnom sudu BiH, a kojeg je predložio SDS-ov Želimir Nešković.

Prema tom prijedlogu želi se izmijeniti stavka da u Ustavnom sudu budu strane sudije. Konaković smatra da se s tom blokadom ne treba nastaviti te da treba mudrije postupiti.

-Potpuno pogrešnom smatram blokadu Doma naroda i to svih delegata iz Kluba Bošnjaka među kojima je i Kemal Ademović iz Naroda i pravde. Da nije bilo blokade imali smo onda dva naredna koraka – da vidimo da li bi taj HDZ zaista podržao jedan takav nakaradan ustavni prijedlog. Mislim da bi on pao već na samom Domu naroda i to su bila moja očekivanja.

Drugi korak je da na taj način ismijemo tog predlagača i to bi bilo politički mudro, te ne bi dalo Dodiku alibi za neko buduće blokiranje, jer Dodik želi da blokira Dom naroda nakon što je čovjek iz PDP-a preuzeo mandat koji mu je CIK dodijelio. Mislim da bismo onda vidjeli i pravo lice HDZ-a kada bi ta stranka glasala za takav neustavan zakon, rekao je Konaković, te dodao da se ovakvim potezima ne bi kockali:

-Ne kockamo se uopšte zato što u Predstavničkom domu imamo potrebnu većinu, siguran sam da bi SDA, Demokratska fronta, Naroda i pravda, SDP, Naša stranka, stranka Fuada Kasumovića, Mehmedović iz Naprijeda i svi ostali jednoglasno očitali lekciju ovima koji pokušavaju neustavno djelovati, pokazali to jedinstvo probosanskih stranaka, pocijepali taj papir i ponovo ismijali predlagača. To je prema mom mišljenju bolji scenario.