Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milan Miličević

“Konaković i Dodik su jedan drugog izabrali”

milorad dodik elmedin konaković
FOTO: D: Rakita/Pixsell

“Bili su u ljubavi do momenta kad su podijelili pozicije po dubini i širini. Do tada je sve bilo lijepo, svi su bili nasmijani, dobijali su čestitke iz međunarodne zajednice, a onda…”

Opozicija u Republici Srpskoj nema nikakvih dodirnih tačaka s SNSD i trenutnom vlasti u smislu načina na koji oni vode Republiku Srpsku i kako je predstavljaju u Vijeću ministara BiH po mnogim pitanjima.

Ovo za Srpskainfo kaže predsjednik SDS Milan Miličević, komentarišući izjavu lidera NiP i ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da između vlasti i opozicije u RS-u, kako je naveo, ne vidi nikakvu razliku.

Navodeći da su Konaković i Dodik “jedan drugog izabrali”, te da su se, kako ističe, sjajno slagali i smješkali jedan drugom dok su dijelili fotelje, lider SDS tvrdi da je uzrok sadašnjeg “zahlađenja” odnosa između Dodika i Konakovića to što aktuelna vlast, prema njegovim riječima, jedino može da funkcioniše kreiranjem kriza.

– Bili su u ljubavi do momenta kad su podijelili pozicije po dubini i širini. Do tada je sve bilo lijepo, svi su bili nasmijani, dobijali su čestitke iz međunarodne zajednice, a onda, kad su taj posao završili, po klišeu su napravili krizu, jer samo na krizama funkcionišu oni koji su nesposobni da vode kreativnu i odgovornu vlast. Oni na krizi funkcionišu godinama, jer nemaju rješenja za osnovne probleme, od ekonomskih do populacionih – kaže Miličević.

Lider NiP-a, inače, u svojoj izjavi za medije ustvrdio je i to da je koalicija na nivou BiH s Dodikom i SNSD-om napravljena jer su “startali malo hrabrije”, kao i da u opoziciji u Republici Srpskoj ne vidi “nekog ko ima hrabrosti da iskorači iz standardnog klišea”.

– Dodik je bio korektan u tom periodu. Izgledalo je kao da smije da iskorači u polje kompromisa – rekao je Konaković.

Miličević, s druge strane, odgovara da ako Konaković ili neki drugi politički lider iz FBiH misli da poželjan partner treba da bude neko ko će izdati interese Republike Srpske, onda se, kako kaže, prevario.

– Nemamo namjeru odreći se naše odgovorne nacionalne politike da bi bili vlast po svaku cijenu na nivou zajedničkih institucija BiH. Mislim da SNSD vodi neodgovornu nacionalnu politiku, koja je populistička i namijenjena ličnim interesima uskog kruga ljudi koji su bliski Miloradu Dodiku – tvrdi Miličević.